/‘RADIONICA ZA SLIJEPE ŽENE’ Mlađe generacije učile od starijih pripremati pecivo: Bilo je to druženje na obostranu radost

‘RADIONICA ZA SLIJEPE ŽENE’ Mlađe generacije učile od starijih pripremati pecivo: Bilo je to druženje na obostranu radost

Na radionici međusobnog osnaživanja slijepih žena, koju je u petak, 3. ožujka 2023. održala Udruga slijepih Međimurske županije, članice Udruge mijesile su i pekle klipiće. To je za neke članice bila prilika da ponove stare vještine, dok je za neke to bilo prvo iskustvo samostalnog pripremanja peciva.

Sudionice radionice zajednički su sudjelovale u aktivnosti, međusobno su se povezale, a istovremeno se dogodio i prijenos znanja iskusnijih članica mlađoj generaciji, čime smo zapravo svjedočili i pravom međugeneracijskom učenju i druženju, a koje je istovremeno pričinjavalo i veliko zadovoljstvo svim sudionicama. Mlađe osobe mogu puno naučiti od starijih osoba, koje su bogate znanjem, a osim toga možda i najbolje znaju kako drugoj slijepoj ili praktično slijepoj osobi prenijeti i olakšati neke vještine budući da se i same nalaze u sličnoj situaciji. S druge strane, osobe koje prenose svoja znanja i dalje se osjećaju korisnima i vrijednima jer uviđaju kako njihove vještine nekome jako mnogo znače i kako još mnogo mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive.

Radionice međusobnog osnaživanja slijepih žena dio su programa „Osjetimo život“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Programom Udruga pruža socijalne usluge i organizira aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe, kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i kvaliteta života. Također, kroz provedbu programa senzibilizira se javnost o pružanju socijalnih usluga u zajednici.

Program traje od 1.6.2020. do 31.5.2023. godine, a partner na programu je Centar za socijalnu skrb Čakovec.

Opći cilj programa: potaknuti slijepu djecu i odrasle slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi: osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena te osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije