/Renata i Spomenka su Ponos Hrvatske: Već 24 godine nesebično pomažu neizlječivima i njihovim obiteljima

Renata i Spomenka su Ponos Hrvatske: Već 24 godine nesebično pomažu neizlječivima i njihovim obiteljima

Renata Bermanec i Spomenka Tomašić dobitnice su nagrade Ponos Hrvatske. One su, naime, u Međimurskoj županiji prije 24 godine osnovale Udrugu za palijativnu skrb ‘Pomoć neizlječivima’. Cijelo to vrijeme zajedno s članovima Udruge, među kojima su volonteri, ali i liječnici te drugo medicinsko osoblje, pomažu teško oboljelim ljudima i članovima njihovih obitelji.

Udruga pruža razne vrste pomoći: od psihološke, pa do posuđivanja medicinskih pomagala. Svojim radom i aktivnostima cjelokupnoj javnosti Spomenka Renata približile su problematiku neizlječivo bolesnih ljudi te palijativnu skrb u Međimurju podigne na vrlo visoki nivo. I zato su Ponos Hrvatske, piše HRT.

Renata Bermanec iz Preloga diplomirala je u Engleskoj i postala prva hrvatska magistra palijativne skrbi. Sada je zaposlena u čakovečkom Domu zdravlja, koordinatorica je palijativne skrbi u Međimurskoj županiji te predsjednica Udruge Pomoć neizlječivima. Uz sve, pronalazi vremena i za obitelj, posebno za trogodišnjeg sina Andriju.

Foto: Screenshot/HRT

‘Ne brinemo samo o pacijentu’

Spomenka Tomašić iz Lopatinca, pak, medicinska je sestra u Županijskoj bolnici Čakovec, na odjelu kemoterapije. Obje znaju kroz što prolaze pacijenti kojima medicina više ne može pomoći, pa su 2010. godine osnovale Udrugu s ciljem da se bolesnicima i njihovim obiteljima takva teška životna razdoblja barem donekle olakšaju.

‘Isti smo mi, kao i svi’: Slijepa djeca aktivno se uključuju u društvo kroz sport, učenje jezika…

“Jako je važno naglasiti da ne brinemo samo o pacijentu, jer nekad je potrebno puno više dati članu obitelji, jer su oni 24 sata uz bolesnika i za njih kasnije, kad nažalost pacijent premine, održavamo radionice, predavanja, psihološku pomoć u žalovanju, kako se nositi u toj fazi žalovanja, i to za njih bude jako korisno”, poručila je Spomenka za Dobro jutro, Hrvatska.

mšm

Foto: Screenshot/HRT