/Slijepi iz Međimurske županije kulturno se uzdizali, ali i uživali u šetnjama i kreativnom radu!

Slijepi iz Međimurske županije kulturno se uzdizali, ali i uživali u šetnjama i kreativnom radu!

Stižu nam lijepe vijesti. Članovi Udruge slijepih Međimurske županije u travnju su bili jako angažirani. Osobito su mnogo sudjelovali na kulturnim aktivnostima. Početkom mjeseca, 5. travnja 2024. godine pogledali su sjajne predstave na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Domu kulture u Prelogu.

Sudjelovali su i na brojnim promocijama knjiga: 11. travnja u Pavlinskom samostanu sveta Jelena u Šenkovcu sudjelovali su na promociji knjige Marijane Korunek Medved “Apostoli insulani”; 15. travnja u “Bedemu” u starom gradu u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Petra Horvata “Dravski mlinovi i virovi”; 16. travnja u Zgradi Scheier u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Stipe Božića “Penjačevi zapisi”; 18. travnja u Knjižnici Grada Preloga sudjelovali su na promociji knjige Josipe Pavičić “Ja, pa ja i opet ja!”.

Književni klub održan je 12. travnja u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec. Članovima je knjižničarka Blaženka Hunjadi Bašek predstavila knjigu Jasminke Tihi-Stepanić “Ljeto na jezeru Čiču”.

Sudjelovanje na kulturnim aktivnostima omogućuje veću integraciju slijepih osoba u lokalnu društvenu zajednicu, potiče slijepe osobe na socijalno uključivanje i aktivniji život, povećava im kvalitetu kulturne edukacije te stupanj socijalizacije. Ujedno se javnost senzibilizira o problemima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu, o njihovim potrebama i mogućnostima te se suzbijaju predrasude i socijalne barijere o slijepim osobama u lokalnoj zajednici.

Šetnja, kreativne radionice

Jednom tjedno, sukladno vremenskim prilikama, održava se šetnja po Perivoju Zrinskih. Tako su u travnju članovi šetali 11. i 19. travnja. Grupna psihosocijalna radionica na temu panika održana je 25. travnja. Ove radionice održava psihologinja iz partnerske organizacije – Obiteljskog centra, Područna služba Međimurska.

Volonterke iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec održale su 29. travnja kreativno radionicu na kojoj su članovi preslikavali razne oblike sa stiropora na papir. Godišnje druženje povodom Praznika rada održano je 30. travnja, a na njemu su sudjelovala 24 člana Udruge. Iz Udruge posebno zahvaljuju djelatnicama DM-a koje su volonterski pomagale na ovoj aktivnosti.

Kvalitetniji život

Sve ove aktivnosti dio su programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec. Opći cilj programa jest potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Lijepa gesta učenika iz Graditeljske škole: Obojali prostore koje koriste slijepi i slabovidni!

Specifični ciljevi: razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe, motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga, informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije