/U humanitarnoj priči ‘Štand dobrote’ volonteri će biti naši umirovljenici!

U humanitarnoj priči ‘Štand dobrote’ volonteri će biti naši umirovljenici!

Potaknuta činjenicom da u Hrvatskoj svaki peti građanin gladuje, udruga Portal dobrote treću godinu za redom pokreće humanitarnu inicijativu ’Štand dobrote’ koja će se održati u subotu, 11. svibnja s početkom u 12 sati, pa do kraja rada tržnica. Štandovi dobrote održavaju se na četiri tržnice u Zagrebu: Dolac, Kvatrić, Trešnjevka i Utrine.

S obzirom na činjenicu kako su upravo umirovljenici oni koji skupljaju hranu s poda tržnice u ovoj humanitarnoj priči pridružili su im se umirovljenici Sindikata umirovljenika Hrvatske. Na Štandovima dobrote upravo će oni biti volonteri kako bi, osim na problem bacanja hrane, iz Udruge upozorili i na problem siromaštva naših umirovljenika.

“Imaš hrane viška – ostavi, treba ti hrana – uzmi” natpis je koji obilježava štand na kojem će prodavačima biti moguće, po završetku rada tržnice, ostaviti višak svojih proizvoda koji bi u suprotnom bili ostavljeni po stolovima ili podu tržnice. Svatko tko je u potrebi može uzeti sve što mu je potrebno, a hrana koja ostane prosljedit će se u pučku kuhinju Sestara milosrdnica.

Podaci o bacanju hrane su poražavajući. Samo u Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok se na svjetskoj razini trećina proizvedene hrane nepotrebno baci, što je približno 1,3 milijarde tona.

S jedne strane imamo ljude koji bacaju hranu, a s druge strane imamo one koji nemaju što za jesti. U Hrvatskoj je broj ljudi koji žive na rubu siromaštva ili društvene isključenosti dosegao skoro 1,2 milijuna ljudi, od kojih je svaki četvrti umirovljenik!

S tim na umu, Portal Dobrote pokrenuo je projekt „Nahranimo Hrvatsku“ koji ima za cilj potaknuti na donaciju te tako smanjiti bacanje hrane.

Ekološko humanitarna inicijativa odvija se uz pomoć umirovljenika, članova Sindikata umirovljenika Hrvatske koji će svojim volontiranjem biti inspiracija drugima i pokazatelj kako su „naši stari“ itekako važan i velik dio društva na kojeg ne smijemo zaboraviti.

Zajedno s našim umirovljenicima, kao jednom od najranjivijih skupina društva pogođenih siromaštvom, želimo ukazati na problem bacanja hrane i težak status prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj, priopćili su iz Portala doborote.

mšm

Foto: Portal dobrote