/U salonu za masažu Lumbago zaposlene su slijepe osobe; Marko: ‘Veselim se svakom novom radnom danu’

U salonu za masažu Lumbago zaposlene su slijepe osobe; Marko: ‘Veselim se svakom novom radnom danu’

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u petak, 2. lipnja je održana završna konferencija projekta Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe u sklopu kojeg je Udruga slijepih Međimurske županije registrirala gospodarsku djelatnost i započela poslovanje, i to prema načelima društvenog poduzetništva otvaranjem salona za masažu Lumbago u svibnju prošle godine.

Salon se nalazi u užem centru Čakovca, na adresi Ruđera Boškovića 4, a pruža usluge klasične masaže, medicinske masaže, relax masaže, masaže s medom i parcijalnih masaža. Terapeuti/maseri, zaposlenici salona, praktično su slijepe osobe.

Marija Ciglar, predsjednica Udruge, istaknula je da se Udruga slijepih Međimurske županije odlučila na razvoj društvenog poduzetništva prvenstveno kako bi omogućila svojim članovima zapošljavanje kroz gospodarsku djelatnost same Udruge. Dodala je da, iako trenutno postoje neka poboljšanja na području zapošljavanja slijepih osoba, one još uvijek spadaju među najteže zapošljive osobe s invaliditetom. Istaknula je kako veće mogućnosti za slijepe osobe postoje u većim sredinama kao što je na primjer Zagreb, ali i za samu slijepu osobu navedeno nije uvijek najbolja opcija zbog odvajanja od obitelji i zavičaja. Salon Lumbago zapravo je stvorio priliku za slijepe osobe da mogu ostati, raditi i ostvariti svoje potencijale na prostoru Međimurske županije, što predstavlja veliki doprinos i našoj zajednici, koja na ovaj način stvara dobre temelje za razvoj ravnopravnog društva.

Jelena Vladimirovna Oletić, profesionalna maserka, pedagoginja i psihologinja, ujedno i dio tima Lumbago, u svojem je obraćanju istaknula:

„U ovom projektu sudjelovala sam kao mentorica i supervizorica. Naši zaposleni terapeuti rade kvalitetno, stručni su i pokazuju konstantno napredovanje u radu, kao i želju za novim učenjem. Uz navedeno moram istaknuti da u radu izvanredno primjenjuju svoju sposobnost da vide rukama, što je zapravo i nit vodilja nama u Lumbagu i što garantira vrhunsku kvalitetu usluga koje pružamo našim klijentima.“

Marko Gradiščaj, terapeut/maser iz Lumbaga, izjavio je da je sretan i zadovoljan što ima priliku raditi u Lumbagu, kao i da je u salonu stekao mnogo praktičnog iskustva prilikom rada na različitim zdravstvenim problemima klijenata. Istaknuo je i kako se veseli svakom novom radnom danu te se zahvalio svim sadašnjim i budućim klijentima na dolascima i podršci.

Projekt Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osoba UP.02.3.1.03.0145 osmišljen je kao prilika za razvoj i unapređenje društvenog poduzetništva na području Grada Čakovca i Međimurske županije te ujedno i kvalitetna opcija za uključivanje educiranih i certificiranih slijepih osoba na tržište rada. Rezultati
projekta su stvaranje uvjeta za razvoj društvenog poduzetništva, zapošljavanje slijepih osoba na području Međimurske županije i promoviranje koncepta društvenog poduzetništva. Društveni utjecaj koji je omogućen njegovim provođenjem je društvena i radna integracija slijepih osoba, razvoj novih i inovativnih usluga neprofitnih organizacija te razvoj društvenog poduzetništva u Međimurskoj županiji.

Ukupan iznos projekta je 88.842,74 eura (669.385,61 kn), a iznos EU potpore je 75.516,33 eura (568.977,77 kn).

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost Udruge slijepih Međimurske županije.