/Udruga Izvor pokrenula Dječju posudionicu: Mnoge obitelji žive teško, no ustručavaju nam se javiti!

Udruga Izvor pokrenula Dječju posudionicu: Mnoge obitelji žive teško, no ustručavaju nam se javiti!

Udruga za obitelj i roditeljstvo Izvor u 2018. godini, potaknuta inicijativom svojih članica, a po uzoru na aktivnosti udruge Betlehem i Pro Vita, pokrenula je projekt pod nazivom Dječja posudionica Izvor. Posudionica je zamišljena kao mjesto gdje se organizirano prikuplja dječja oprema, odjeća i obuća, koja se ustupa trudnicama i obiteljima s manjom ili većom djecom, kako onima u potrebi, tako i svim zainteresiranim roditeljima kojima na kupovanje dječje odjeće i opreme odlazi znatan dio kućnog budžeta i kojima je svaka mala pomoć u nabavi navedenog, dobrodošla.

“Premda je riječ o posudionici jasno je da ne očekujemo povrat istrošene dječje robe ili cipela. Možda kad je riječ o kolicima ili sličnoj dječjoj opremi koja bi se mogla i dalje koristiti, a onome tko ju je posudio postala je nepotrebna”, rekla je Štefica Laura Paripović, majka četvrto djece i jedna od pokretačica ovog zanimljivog projekta za Zadarski list.

Vrlo uredna Posudionica je sjajno opremljena, a roba svrstana po brojevima i to od novorođenčadi do tinejdžerske dobi, odnosno do otprilike 12 godina. Namijenjena je trudnicama i obiteljima s područja Zadarske županije. Po potrebi i u dogovoru s udrugom Betlehem i župnim caritasima usluga je dostupna i roditeljima na širem području Hrvatske.

“Potreba za ovakvom aktivnosti prepoznata je već duže vrijeme, ponajprije tijekom dugogodišnjeg djelovanja udruge Izvor na području zaštite i edukacije trudnica, te suradnje s roditeljima kroz projekte prije spomenutih udruga. Također, rabljena dječja odjeća, obuća i oprema zna biti poprilično očuvana jer ju djeca brzo prerastu, stoga je prikladno da se takva oprema i odjeća ponudi i učini dostupnom majkama trudnicama i obiteljima s djecom”, istaknula je Josipa Birkić, koja je trenutačno trudna sa sedmim djetetom. Svejedno, i dalje je na raspolaganju Posudionici u kojoj radi još jedna volonterka, Ivana Pavić, majka dvoje djece.

“Nas četiri nekako vučemo, ali nismo same. Pomažu nam volonterke koje po mogućnosti dođu do nas i vide što nam je potrebno. Zahvalni smo Samostanu sv. Frane koji nam je ponudio i uredio ovako lijep prostor”, istaknula je Ivana Matulić, predsjednica udruge Izvor.

Premda Posudionica prikuplja robu i dječju opremu, naglasak je trenutačno na tome da oni kojima je potrebno i dođu po robu.

“Neka nam se jave naši sugrađani i njihovi poznanici koji su u potrebi i dođu uzeti što im treba jer nam smisla samo gomilati robu. Nažalost, mnogi roditelji kao da se ustručavaju nazvati nas računajući da ima potrebnijih ili su možda samo obzirni. Neka dođu do nas i potraže što im je potrebno”, dodala je Laura Paripović, istaknuvši kako stalno šalju pakete po cijeloj Hrvatskoj, osobito u Slavoniju. 

“Premda mnoge obitelji žive teško, neke i u siromaštvu, mi smo te koje uvijek moramo tražiti one kojima je pomoć potrebna. Nije lako doći do ljudi jer naš je mentalitet takav da su oni koji bi i htjeli doći posuditi možda sramežljivi, ali potičemo sve ljude da slobodno dođu, neovisno o tome jesu li potrebiti ili nisu, vrata Dječje posudionice otvorena su za sve”, poručila je Paripović.

mšm/zadarski list

Foto: FB (Udruga za obitelj i roditeljstvo Izvor)