/Velika pletena pisanica osvanut će u Zagrebu: ‘Brojne su dobrobiti za oboljele od demencije’

Velika pletena pisanica osvanut će u Zagrebu: ‘Brojne su dobrobiti za oboljele od demencije’

Svečano postavljanje Velike pletene vrapčanske pisanice održat će se u srijedu, 27. ožujka 2024. u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu s početkom u 11 sati. Velika pletena pisanica nastala je kao rezultat partnerstva Udruge i Centra OZANA, koji provode programe rehabilitacije i radnih aktivnosti za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te njihovog inkluzivnog programa Štrikeraj café-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela 2021. godine kroz inicijativu „Isprepletimo ruke“, izrade rukavića odnosno senzoričkih pomagala u obliku šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 700 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencije.

“Partnerstvom u programu RUKE otvaraju se mogućnosti za niz zajedničkih aktivnosti i djelovanja u svrhu daljnjeg promoviranja aktivnosti pletenja i kukičanja te njihovog terapijskog učinka, kao i zajedničkih napora u širenju upotrebe rukavića i razvijanju novih senzoričkih pomagala nastalih upravo prakticiranjem ovih vještina. Postavljanje prigodnih vunenih instalacija jedan je od načina na koji želimo privući pažnju na ove aktivnosti i motivirati što više pojedinaca da ih se prisjeti ili usvoji”, poručuju iz Udruge OZANA.

Foto: T. Maras

Recikliranje pletenih predmeta

Za potrebu izrade ove velike vunene pisanice korišten je i dio velikog zajedničkog pletenog vunenog šala kojim je bilo zaogrnuto božićno drvce, kako bi se ukazalo i na mogućnost recikliranja pletenih predmeta i ponovne upotrebe istog materijala.

Velika pletena pisanica krasiti će dvorište Klinike za psihijatriju Vrapče u vrijeme Uskršnjih blagdana, a nakon toga preoblikovat će ju u dva velika rukavića s istim motivom, koji će krasiti stup ispred Štrikeraj café-a i jedan od stupova Klinike za psihijatriju Vrapče.

‘JEDAN SASVIM NEOBIČAN BOR’ U Vrapču pomažu pacijentima s demencijom kroz pletenje i kukičanje

Također, u prostorima Udruge OZANA u Ulici grada Vukovara 235, od 25. do 29. ožujka održat će se i uskrsna prigodna prodaja rukotvorina nastalih u njihovim radionicama. Svi su dobrodošli!  

mšm

Foto: OZANA