/‘VIDEO’ Liječnik povodom Svjetskog dana darivanja krvi: ‘Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života!’

‘VIDEO’ Liječnik povodom Svjetskog dana darivanja krvi: ‘Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života!’

Svjetski dan darivanja krvi obilježava se u utorak, 14. lipnja. Tim povodom, dežurni liječnik portala Virtualna ordinacija, dr. Nikola, snimio je video o darivanju i transfuziji krvi te podsjetio na klasifikaciju krvnih grupa. Također, poziva sve zdrave pojedince na dobrovoljno darivanje krvi, kako bi se nekome spasio život.

Već u antičkoj Grčkoj razmišljalo se o transfuziji krvi u svrhu spašavanja života. Krv su smatrali sinonimom za sam život te promatrali cirkulaciju krvi, razmatrali razliku između venske i arterijske krvi te dali prve pretpostavke o principima koagulacije.

Trebalo je proći jako puno stoljeća da se moderna medicina upusti u transfuziju krvi. Prvi pokušaji bilježe se u 17. stoljeću, kada se u zapadnom svijetu započinje s eksperimentalnom transfuzijom krvi, prvo među životinjama, a kasnije i među ljudima. Većina tih ljudskih transfuzija završavala je kobno. Tek u 20. stoljeću znanost je došla do odgovora zašto su te transfuzije bile neuspješne i dala načine kako te postupke unaprijediti, odnosno učiniti uspješnima.

Krvne grupe

Otkriveno je kako na površini naših crvenih krvnih stanica (eritrocita) nalaze specifične molekule, koje su potom kategorizirali u tri skupine: A, B i 0 skupinu molekula. Naše tijelo stvara i protutijela, no na skupine molekula koje nisu prisutne u našem tijelu. Primjerice, osobe s krvnom grupom A imaju anti B antitijela, a osobe s B skupinom, anti A protutijela. Zato osoba krvne grupe A ne može davati krv osobi krvne grupe B ili obrnuto. Poseban slučaj su osobe koje imaju i A i B skupinu molekula, odnosno AB krvnu grupu, te osobe koje nemaju te specifične skupine molekula na svojim eritrocitima pa za njih kažemo da su krvna skupina 0.

Dodatno, osim A i B skupina molekula, postoji i skupina Rh molekula, koje grupiramo u + i – skupinu. Kao i kod AB sustava, i kod Rh skupine molekula se proizvode antitijela na suprotnu skupinu molekula. Tako osobe s Rh- faktorom ne mogu davati ili primiti krv osobe s Rh + faktorom. 

Transfuzija krvi

Zapravo, transfuzija krvi odnosi se na transfuziju nekog derivata krvi. Tako se može napraviti koncentrat crvenih krvnih stanica (eritrocita), koncentrat krvnih tjelešaca za zgrušavanje (trombocita) ili neke od derivata krvne plazme.

Darivanje krvi

Darivanje krvi je važno kako bi zalihe krvi u našim transfuzijskim i bolničkim centrima bio dostatan za sve kojima je transfuzija potrebna. Većina zdrave odrasle populacije može biti darivatelj krvi, a stanje zaliha krvi u svakom trenutku možete provjeriti na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Svjetski dan darivanja krvi obilježava se 14. lipnja, kao podsjetnik na važnost dobrovoljnog darivanja krvi. Više o darivanju krvi i transfuziji krvi poslušajte u novom videu dežurnog liječnika Virtualne ordinacije, dr. Nikole.

mšm

Foto: Virtualna ordinacija