/‘YARN BOMBING’ Instalacijama od vune u centru Zagreba podiže se svijest o gluhoslijepim osobama

‘YARN BOMBING’ Instalacijama od vune u centru Zagreba podiže se svijest o gluhoslijepim osobama

Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba „Dodir“ ove godine po drugi put organizira događanje Yarn Bombing koje se već nekoliko godina odvija u 20 država diljem svijeta.

Yarn Bombing obilježava se izradom i prezentacijom različitih instalacija od vune. Događaj će se održati u lipnju kada je rođendan Helen Keller, a njegov je cilj poticanje svjesnosti o gluhoslijepim osobama te osobama s višestrukim poteškoćama.

Helen Keller opisuje se kao vrlo inspirativna osoba koja je, iako gluhoslijepa, postigla vrlo visoku razinu komunikacije. Postala je autorica brojnih djela te zagovornica osoba s poteškoćama u području vida i sluha uz mnogobrojna druga postignuća.

“Projektu su se priključili naši korisnici te njihovi roditelji i članovi obitelji, naši djelatnici koji radove od vune izrađuju s korisnicima kroz programske aktivnosti i u slobodno vrijeme. Veseli nas ostvarena suradnja s vrlo entuzijastičnim i kreativnim timovima Domova za starije osobe Ksaver i Pešćenica čiji su se korisnici i ove godine rado odazvali aktivnostima izrade radova od vune. Kako smo na početku istakli cilj nam je ovim događanjem podići svjesnost o osobama s oštećenjem vida i sluha te višestrukim poteškoćama, usmjeriti pažnju na njihove potrebe i prije svega na mogućnosti”, poručuju organizatori.

Događanje će se održati 15. lipnja 2023. godine s početkom u 16 sati u parku Zrinjevac uređenjem dijela parka u Livadu cvijeća vunenim sadržajima koji će biti blagi za prirodu te dovoljno ugodni i prepoznatljivi svačijem oku, dodiru što je cilj u osvještavanju.

Uz instalaciju će se održati i pregršt kreativnih te iskustvenih radionica kako bi posjetitelji mogli sami izraditi svoj vuneni uradak i iskusiti različite senzorne doživljaje te osvijestiti na koji način mogu funkcionirati osobe s oštećenjem vida i sluha te višestrukim poteškoćama.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija