/Zaposlila se Ana Paula, djevojka sa sindromom Down: ‘Ispunila joj se najveća želja, a jedno je posebno veseli’

Zaposlila se Ana Paula, djevojka sa sindromom Down: ‘Ispunila joj se najveća želja, a jedno je posebno veseli’

Lijepe vijesti stižu nam iz Udruge za sindrom Down Zagreb. Njihova štićenica Ana Paula nedavno je dobila posao u Duty Free Shopu u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu. Velika je to vijest, s obzirom na težak položaj osoba sa sindromom Down na tržištu rada. Kako bismo više saznali o ovom novom zaposlenju, kontaktirali smo Nataliju Belošević, predsjednicu Udruge. Zanimalo nas je kako je Ana Paula primila ovu vijest, kako joj izgledaju prvi dani na poslu i uhodavanje, koliko je truda uloženo da bi došlo do ovog zaposlenja te koliko ova prilika znači mladima poput Ane Paule.

“Ana Paula, nakon uspješno završenog obrazovanja, odrađene prakse, sudjelovanja u EU projektima ispred Hrvatske zajednice za Down sindrom te sudjelovanja u radionicama pripreme za tržište rada s našim edukacijskim rehabilitatoricama u Udruzi, dobila je priliku zaposlenja u SDA Croatia u Duty Free Shopu u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu. Ovo je ispunjenje njezine najveće želje koju je imala nakon što je uspješno završila srednju školu”, započela je Belošević.

Dodala je kako je puno truda uloženo kako bi Ana Paula dobila posao. Naime, ova je mlada djevojka kroz razne projekte preko Hrvatske zajednice za sindrom Down i Udruge za sindrom Down Zagreb sudjelovala u brojnim aktivnostima i radionicama koje su usmjerene na razvijanje kompetencija za zapošljavanje.

“Posljednjih godinu dana Ana Paula intenzivno pohađa radionice u svrhu poboljšanja kompetencija za zaposlenje, a kruna uspjeha je upravo ovo zaposlenje. Prije Aninog zaposlenja potpisan je ugovor o suradnji između tvrtke SDA Croatia i Udruge za sindrom Down – Zagreb u sklopu kojeg smo dogovorili dugoročnu podršku poslodavcima, kolegama ali i Ani Pauli. Poslovođe i kolege (zaposlenici u Duty free shopu) prošli su kroz edukaciju o sindromu Down koju su predvodile edukacijska rehabilitatorica i ja kao predsjednica Udruge za sindrom Down Zagreb”, naglasila je naša sugovornica.

Izazovi na radnom mjestu

Pojasnila je i što je sve potrebno da bi jedna mlada osoba poput Ane Paule uspješno radila svoj posao.

“Razgovarali smo o  specifičnostima sindroma Down te izazovima koji bi se mogli pojaviti na radnom mjestu. Zaposlenici su educirani o načinu reakcije na moguće izazove te im je proširena svijest o tome što sve osobe sa sindromom Down mogu. Edukacijski rehabilitator priprema i vizualne materijale ako su potrebni za lakše funkcioniranje osobe. Vizualno prikazuje raspored zadataka koje mlada osoba sa sindromom Down treba odraditi kako bi lakše upamtila što se od nje očekuje, ali i kako bi dobila vizualnu informaciju o svojoj produktivnosti.”

Prvi dan zaposlenja stručnu podršku Ani Pauli, ali i kolektivu, pružila je edukacijska rehabilitatorica iz Udruge kako bi se i Ana i kolektiv osjećali sigurno. “Njezina svrha na radnom mjestu jest savjetovati poslovođe o odabiru i prilagodbi zadataka za mladu osobu sa sindromom Down, ali i o odabiru obujma i težine zadataka.”

Posebna prilika koju će pametno iskoristiti

Belošević se osvrnula na dosadašnje reakcije nadređenih i kolega s posla. Napomenula je i to kako je Ana Paula sretna i uzbuđena zbog ove prilike.

“Već nakon prvog tjedna imamo isključivo pozitivne reakcije od strane poslovođa, ali i cijelog kolektiva. Ana Paula kaže da je ovo posebna prilika za nju i da će ju pametno iskoristiti. Jedva čeka ići na posao, čak je počela i samostalno putovati javnim prijevozom. Najdraži dio posla su joj kolege i kolegice te kaže kako je stekla puno novih prijatelja.”

Za kraj je istaknula kako zaposlenje ima brojne prednosti za mlade osobe sa sindromom Down. “Uvelike doprinosi njihovom cjelokupnom razvoju, a posebno razvoju socijalnih kompetencija te jačanju samopouzdanja i razvijanju osjećaja pripadnosti. Vrlo se odgovorno odnose prema poslu, izvršavaju svoje obaveze, a samim time rade na poboljšanju i očuvanju kognitivnih, komunikacijskih, ali i motoričkih sposobnosti”, poručila je Natalija Belošević.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga za sindrom Down Zagreb