/Žene, majke i poduzetnice s velikom vjerom u Boga: ’To je nešto što se živi, isto kao i kršćanstvo’

Žene, majke i poduzetnice s velikom vjerom u Boga: ’To je nešto što se živi, isto kao i kršćanstvo’

Poduzetništvo i praktičan vjernički život imaju mnogo zajedničkih karakteristika – kažu iz Udruge Poduzetništvo s povjerenjem, u kojoj se okupljaju i povezuju ne samo žene poduzetnice, nego i one koje k poduzetništvu tek idu, koje ga podržavaju ili ga nastoje živjeti u svom pozivu poduzetne žene, supruge i majke.

Upravo je poduzetnička svakodnevica i življenje vjere ono što spaja više od 2600 žena uključenih u inicijativu Catholic Cro Women (CCW). Sa svojim povezivanjem započele su 2022. godine, a okupljene su oko poduzetništva i vjere, koje, kako ističu, žive svakodnevno.

Jedna od onih koja je dio ove priče od samog početka jest i dopredsjednica Udruge Daniela Drčec. Ova supruga, majka dvoje djece i uspješna poduzetnica stoji iza jedinstvenog brenda artisan proizvoda aDORAble – aromatizirane soli, pekmezi i ljuti umaci, u čijem životopisnom showroomu se održavaju tematske radionice i mini eventi.

Uz svoju obiteljsku i poduzetničku svakodnevicu, Daniela svakodnevno sudjeluje i u radu Poduzetništva s povjerenjem, a upravo je zajedno s timom CCW-a ušla u zadnji mjesec organizacije do duhovno-poslovnog događaja godine, 2. konferencije Poduzetništvo s povjerenjem koje će se održati u subotu, 24. veljače 2024. od 9 do 18 sati u Zagrebu.

‘Moja se vjera produbljuje’

“Ovaj događaj zaista je najveći takav u Hrvatskoj, koji će tog dana okupiti uživo i online više od 500 žena poduzetnica, kao i onih koji o poduzetništvu razmišljaju, planiraju i podržavaju ga. Nakon što su se prošle godine na konferenciji koja je okupila 120 sudionica tražila mjesta više, odlučili smo se za ovaj veliki korak – omogućiti vrhunski program za više od 500 žena, koji je izvrsna prilika za zajedništvo, poslovni i osobni rast te umrežavanje. Silno se veselimo tom danu i odbrojavamo zadnje dane organizacije”, najavila je za 7dnevno dopredsjednica Udruge Poduzetništvo s povjerenjem Daniela Drčec.

Dodala je kako je poduzetništvo nešto što se živi, isto kao i kršćanstvo. Ono ne stoji – ili ideš naprijed ili ideš nazad, te nije uvijek lagano, kao ni kršćanstvo. Ali ukoliko je vjera prisutna u svakodnevici, kaže Daniela, sve je mnogo lakše.

“Zahvalna sam što se iz dana u dan moja vjera produbljuje te da sam na “izazov” drage prijateljice prije dvije godine odgovorila s velikim “DA”. Izazov je bio da krenem 30 dana svaki dan na Svetu Misu, i nakon završetka tih 30 dana sam nastavila odlaziti na Svetu Misu gotovo svaki dan. Bivanje u stanju milosti, svakodnevna euharistija, osobna molitva te molitva u zajednici su zasigurno moja najveća dnevna snaga i vjetar u leđa. Gotovo nema dana kada ne kažem na kraju dana:”Nema šanse da bih ovo uspjela sve napraviti samo svojom ljudskom snagom. Gospodine hvala ti što si uz mene te mi daješ snagu i mudrost!”

Neviđen projekt na našim prostorima

O tome koliko im je vjera bitna govori i to kako će program konferencije koja će se održati u Zagrebu započeti fra Ivan Marija Lotar, duhovnik Udruge, Svetom Misom u Bazilici Svetog Antuna Padovanskog u 9 sati nakon čega će se konferencija nastaviti u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Upitan o značaju konferencije Poduzetništvo s povjerenjem fra Ivan Marija Lotar je rekao:

“Catholic Cro Women neviđen je projekt na našim prostorima, ali i šire. Program kojemu ćemo svjedočiti na Konferenciji koristan je i potencijalno plodonosan za svakoga tko ozbiljno razmišlja o vlastitoj duhovnosti i o svome poduzetništvu kao projektu kojega gradi s povjerenjem u Boga. Ne samo promišlja, nego i proaktivno djeluje u suradnji s Božjim stvarateljskim naumom za svijet.”

Daniela je još jednom naglasila kako im je duhovno vodstvo od iznimne važnosti, kako pri organizaciji ovako velikog događanja, tako i u svakodnevnom radu Udruge.

“Sve bitne odluke za našu Inicijativu donosimo uz prethodnu konzultaciju s našim duhovnikom fra Ivanom Marijom Lotarom. U svakom odnosu osobno cijenim direktnost i otvorenost, pa mi je baš velika milost što takav odnos imamo s fra Ivanom. “

Bogat program i vrsni govornici

Sudionice konferencije očekuje pet vrsnih govornika; don Damir Stojić, vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman, duhovnik zajednice Božja pobjeda, don Mihovil Kurkut, voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci, glavni urednik i direktor izdavačke kuće, Eva Vukina, akademska slikarica i poduzetnica, te poduzetnice s dugogodišnjim iskustvom Mirjana Topčić i Nada Rukavina.

Stručne radionice prilika su sudionicama za usvojiti nova biznis znanja i vještine. Pomno osmišljene teme vodit će eminentna imena stručnjaka za područja: Organizacija vremena – Manuela i Vladimir Grebenar, Postavljanje poslovne strategije – Monika Friščić i Ivona Zgrabljić, Brending i prodaja – Ante i Nikolina Mihaljević, Franjina ekonomija – Miriam Mary Brgles i Katarina Bukša, Biznis i Biblija – Lana Jukić i Krešimir Prevendar, Krizna komunikacija – Davor Trbušić, Financije s Bogom – Marko Matijašević.

Poduzetništvo s povjerenjem za žene će biti i prilika za druženje i umrežavanje. Sudionice će imati priliku uživati i u vrhunskim glazbenim izvedbama poznatih izvođača – Stjepana Lacha, Vanesse Mioč, Pave Ravenščak i Sestri Halužan.

Poslovni i duhovni rast žena

Misija inicijative Catholic Cro Women pokrenute 2022. godine jest omogućiti rast i razvoj platforme koja će biti temelj zajedništva kako bi članice međusobno podijelile svoja iskustva, učile jedne od drugih i rasle, kako poslovno tako i duhovno. Njihova svrha je tako okupiti i podržati žene koje se bave ili se žele baviti poduzetništvom ili poslovnim aktivnostima, te promicati moralno poslovanje temeljeno na kršćanskim vrijednostima.

Žene iz inicijative Catholic Cro Women kažu da je poduzetnički život nepredvidiv, pun izazova, dinamičan i posao koji iziskuje rad 24/7. Vjerujemo da bi se svi poduzetnici složili s ovim opisom, kažu, pa dodaju: “Nije li takav i kršćanski život?” I život s Bogom često je nepredvidiv, pun izazova, dinamičan i kad živimo svoju vjeru on prožima svaku minutu našeg dana, te je neodjeljiv od nas.

One su autentične, vrijedne, marljive, kreativne, hrabre, strpljive, uporne – to su samo neke vrijednosti i kvalitete kojima bi ih okarakterizirali kao poduzetnice, a glavna karakteristika koja  ih zajednički opisuje je da su one poduzetne žene.

One koje poduzimaju

Zato one kažu: “Biti poduzetan znači da moraš biti djelatan, ne stajati na mjestu, kročiti hrabro, odvažno – poduzimati. Dakle ne poduzeti, ne biti one koje su nešto poduzele, nego one koje poduzimaju, svakodnevno, one koje ne staju, one koje žive poduzetno.”

Stavljanje Boga na prvo mjesto važno je svim poduzetnicama okupljenim u ovoj Udruzi koja za žensko poduzetništvo i društvo općenito radi velike i vrijedne stvari.

Catholic Cro Women okuplja poduzetnice u vjeri: ‘Svakoj ženi želimo omogućiti duhovno i poslovno osnaživanje’

Svoje mjesto na konferenciji Poduzetništvo s povjerenjem koja će se održati 24. veljače 2024. još uvijek možete osigurati, a sve informacije o prijavi pronađite na mrežnoj stranici poduzetnistvospovjerenjem.hr.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Catholic Cro Women