/Tata zbog sina započeo lijepu priču: Sreća djece najveći nam je pokazatelj da smo na pravom putu

Tata zbog sina započeo lijepu priču: Sreća djece najveći nam je pokazatelj da smo na pravom putu

“Situacija s pandemijom korona virusa nas je zatekla. Shvatili smo da moramo poduzeti sve da naša priča ne stane”, rekao nam je Dubravko Pavković, predsjednik Udruge “Mali princ” iz Ivanić-Grada koja okuplja roditelje djece i osoba s invaliditetom. Baš kao i ostatak svijeta i njih je pogodila ova kriza zbog koje su morali obustaviti svoje aktivnosti koje provode već 13 godina. No kako su terapije neophodne za njihovu djecu odlučili su provoditi online igraonice i kreativne radionice, kao i online terapije, a prve reakcije djece su i više nego pozitivne. Upitali smo Dubravka o počecima udruge, problemima s kojima se susreću roditelji djece s invaliditetom, kako djeca reagiraju na novi oblik komunikacije, strahuju li zbog pandemije korona virusa i što planiraju dalje.

Kada i zašto je nastala Udruga “Mali princ“?

Udruga „Mali princ“ nastala je 2007. godine, a osnivači su roditelji djece s teškoćama u razvoju koji su djelovali po udrugama u Zagrebu. U Ivanić-Gradu je postojala potreba za kvalitetnom udrugom takvog tipa. Zanimljivo je da su osnivači bili tate. Želja nam je bila da i u našoj lokalnoj zajednici djeca mogu imati potrebne terapije, da se po gradu uklone arhitektonske barijere, da djeca imaju svoje asistente u nastavi i drugo. Naš glavni cilj je poboljšanje kvalitete života ciljane populacije, senzibiliziranje javnosti i građana za osobe s invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti.

Koliko djece i roditelja pomažete i koje su vam glavne aktivnosti?

Udruga trenutno broji 156 članova. Jedna od naših glavnih aktivnosti jest provođenje terapija koje Udruga osigurava besplatno svojim članovima, a preko odobrenih sredstava u sklopu aktualnih projekata i programa. Konkretno, riječ je o radnoj terapiji, govornoj terapiji te pomoći u učenju. Uz to, imamo i igraonice te kreativne radionice za djecu, kao i edukacije po lokalnim školama i predškolskim ustanovama o integraciji djece s teškoćama u redovne obrazovne sustave. Edukacije se također odvijaju u sklopu naših aktualnih projekata.

Koji su sve problemi i teškoće s kojima se susreću roditelji djece s invaliditetom?

Problema je od samog početka bilo mnogo, ali čovjek je spreman nadvladati svaki problem kad ga vodi ljubav prema vlastitom djetetu. Možemo reći da je i ideja za osnivanjem naše Udruge nastala kao produkt problema s kojima smo se mi roditelji svakodnevno susretali. Naime, jedan od najvećih problema, koji je i danas prisutan, jest nedostatak potrebnih terapija za djecu. Taj je problem osobito prisutan u manjim životnim sredinama kao što je naš Ivanić-Grad. Stoga je to za nas u početku podrazumijevalo česta putovanja u Zagreb.

Također, roditelji se susreću s vrlo osjetljivim trenucima i tijekom obrazovanja djece, što je danas ipak značajno olakšano zapošljavanjem asistenata u nastavi koji djeci pomažu za vrijeme trajanja nastave. Dakle, problemi su uvijek tu, to je život, ali ništa nije teško kad vidite njihova nasmijana lica. To znači neizmjerno puno.

Kako se snalazite u ovo doba pandemije korona virusa i na koji način je ona utjecala na vaš rad i djecu kojoj pomažete?

Situacija s pandemijom COVID-19 nas je sve zatekla. Svima nam je donijela novo životno iskustvo, posebno osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Prvenstveno zbog straha od bolesti, ali i zbog još veće izolacije. Naša Udruga je na samom početku, vođena uputama nadležnih institucija čije savjete maksimalno uvažavamo, donijela odluku o radu svih zaposlenika od kuće. Zdravlje nam je uvijek najbitnije. Pored toga, obustavili smo odvijanje svih naših redovnih aktivnosti do daljnjega.

Ipak, vrlo brzo smo shvatili da moramo sve poduzeti da naša priča na tome ne stane. Najviše nas je vodila misao koliko naše aktivnosti znače našim članovima. Sjetite se onih njihovih nasmijanih lica i radosti. To pokreće čovjeka. Tako smo, u sklopu naših kriznih mjera u vrijeme pandemije, pokrenuli odvijanje svih naših aktivnosti na daljinu – online.

Kako funkcioniraju vaše online aktivnosti i kakve su prve reakcije?

Od 1. travnja provodimo online igraonice i kreativne radionice, kao i online terapije. Iskoristili smo sve mogućnosti moderne tehnologije. Sve se odvija putem mobilnih aplikacija. Osmišljene su grupe u koje su uključena djeca i roditelji, voditelji aktivnosti i zaposlenici. Unutar grupa se tjedno objavljuju teme igraonica i radionica, a djeca potom u istu grupu šalju svoje radove, međusobno razmjenjuju iskustva, fotografije i slično. Manja iznimka su terapije gdje je pristup svakom članu individualan.

Terapije se odvijaju putem video poziva i to prema unaprijed izrađenom Planu rada koji su izradili voditelji terapijskih aktivnosti. Sve smo razradili do detalja i neprestano provodimo evaluaciju. Prve reakcije su predivne, a o tome će najviše govore fotografije djece. Oni su sretni. Nama je to najveći pokazatelj da smo na pravom putu.

Koliko ova online komunikacija znači roditeljima i djeci s invaliditetom, pogotovo sada kada su svi u izolaciji?

U normalnim uvjetima im znače puno, a s obzirom na trenutne okolnosti neizmjerno puno. To će svatko od njih potvrditi. Njih brine cijela situacija koju je uzrokovalo širenje virusa. Različite su to emocije, od straha do brojnih pitanja koja im se nameću. Primjerice, prije nekoliko dana je jedna naša članica upitala našu djelatnicu hoćemo li opet jednom normalno živjeti. To jednostavno čovjeka jako dirne. Tada zapravo shvatite koliko je važno da i dalje održavamo to zajedništvo i pozitivno okruženje.

Što sve djeca rade na kreativnim radionicama?

Crtaju, fotografiraju, kuhaju i drugo. Svaki tjedan imamo neku novu temu. Primjerice, sada su netom prije Uskrsa ukrašavali pisanice posebnom tehnikom. Jedino je pravilo da im se uvijek zadaju zadaci koje mogu odraditi pomoću materijala koji svi imaju kod kuće na raspolaganju. I naravno, uvijek se sve odvija uz prisutnost roditelja.

Koji su vam planovi za dalje? Provodite li neke projekte i što je s njima u ovo doba krize?

U planu je nastaviti istim putem dok se situacija s virusom ne stabilizira. Pred nama su i neke nove aktivnosti za koje trenutno razrađujemo način provedbe. Dakle, sve se aktivnosti u sklopu aktualnih projekata i programa provode, samo jednim drugačijim pristupom. U pripremi su i novi projekti. Za sada se sa svim izazovima nosimo jako dobro, a vjerujemo da će tako i ostati.

I za kraj, što biste poručili roditeljima koji se tek suočavaju s invaliditetom kod svojeg djeteta?

Život ponekad pred nas stavlja velike izazove, probleme, često ne znamo kako se s nečime nositi. No znajte da je ljubav koja dolazi kasnije neizmjerna i da će vam dati snage za mnogo više nego i sami vjerujete da možete.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Mali princ