/Muzej koji slavi 200 godina postojanja dobio i svoju poštansku markicu

Muzej koji slavi 200 godina postojanja dobio i svoju poštansku markicu

Najstarija muzejska institucija na jugoistoku Europe; Arheološki muzej u Splitu slavi 200 godina svog postojanja.

Osnovan 22. kolovoza 1820. godine, Muzej se do 1868. nalazio u zgradi koja se je naslanjala na Dioklecijanovu palaču, ali, na žalost, od nje danas ništa nije sačuvano. Tek 1912. godine krenula je izgradnja zgrade u kojoj se Muzej i danas nalazi.

Gradnja novog Muzeja, prema nacrtima bečkih arhitekata Augusta Kirsteina i Friedricha Ohmanna, trajala je do lipnja 1914. godine. Time je zgrada Arheološkog muzeja u Splitu, uz zgradu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu iz 1888. i djelomično Strossmayerove galerije starih majstora HAZU iz 1880., postala najstarija zgrada namjenski, tj. isključivo građena za neki muzej u Hrvatskoj.

Sve do 1910., kada je osnovan Etnografski muzej, u Splitu nije bilo druge muzejsko-galerijske ustanove osim Arheološkog muzeja, pa su u njemu sabirana i ona svjedočanstva naše prošlosti koja mu inače po tematici ne bi trebale pripadati.

Tom prilikom Hrvatska pošta otisnula je novu prigodnu poštansku marku. Motiv na marki je sarkofag dobrog pastira, koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća, autora Duje Šegvića, dizajnera iz Splita. Marka je otisnuta u nakladi od 100 000 primjeraka i izdana u arku od 20 maraka, priopćili su iz Hrvatske pošte.

bkk

Foto: Facebook Arheološki muzej u Splitu/Hrvatska pošta