/‘NAŠE, A SVJETSKO’ Još jedna nagrada za Zrinku Cvitešić, i to s festivala u New Yorku: ‘Moja najveća čast do danas…’

‘NAŠE, A SVJETSKO’ Još jedna nagrada za Zrinku Cvitešić, i to s festivala u New Yorku: ‘Moja najveća čast do danas…’

“Ups, opet smo to napravili”, napisala je Zrinka Cvitešić na Instagramu i pohvalila se kako je dobila još jednu nagradu za svoj umjetnički rad, a ovaj put nagrada dolazi iz New Yorka. 

U tijeku je Bosanskohercegovački filmski festival koji se još od 2003. godine održava u New Yorku, a ove godine nagradu za najbolji kratki film odnio je “Kako se ova država zove sada?”. U filmu glavnu ulogu ima naša proslavljena glumica, Zrinka Cvitešić, koja je slavila u kategoriji najbolje glumačke izvedbe. 

“Ponosna do neba i natrag ne toliko zbog nagrade, već zbog žene koja je preuzela moju nagradu. Rekla mi je: ‘Ako dobiješ nagradu ja idem gore i glumim tebe, dosta mi je da ti glumiš mene’. I zato sam danas sretna i ponosna jer ta nagrada u tvojim rukama je moja najveća čast do danas. Aida Čerkez, božanska ženo u kojoj je sva ljepota svijeta i lavska gordost i plahota srne, (Tin Ujević), hvala ti na tebi”, napisala je Zrinka Cvitešić. 

Objava je posvećena, BiH novinarki, Aidi Čekez, koju glumi u filmu. Aida se još 1992. godine počela baviti novinarstvom, a izvještavala je s ratnih terena i bavila se temama korupcije, kriminala i politike. Za svoj rad, kao ratne izvjestiteljice, nagrađena je 1995. godine u New Yorku gdje je primila nagradu novinarske odličnosti, Gramling, po mišljenju žirija zasluženu za najbolju organizaciju medijske operacije u ratu. 

Uz Zrinku Cvitešić, u filmu veliku ulogu ima i Rade Šerbedžija

Bosanskohercegovački filmski  festival, svake godine prikazuje najbolje od bosanskohercegovačke kinematografije, a također pruža platformu za međunarodno izlaganje novim filmašima.  Osim filmova bosanskohercegovačke produkcije, festival u svoj program uključuje i filmove drugih producenata i redatelja koji se bave povijesnim, društveno-političkim i kulturnim temama Bosne i Hercegovine. 

mšm

Foto: Instagram/Zrinka Cvitešić