/Novinarka portala Generacija.hr Bjonda Lučić dobitnica nagrade ‘Svjetionik’ za izvještavanje o siromaštvu

Novinarka portala Generacija.hr Bjonda Lučić dobitnica nagrade ‘Svjetionik’ za izvještavanje o siromaštvu

Nagrada “Svjetionik” za izvještavanje o siromaštvu dodijeljena je u utorak novinarkama Bjondi Lučić (web portal Generacija.hr/urednica portala Direktno.hr) , Maji Medaković (Nova TV) za TV prilog, i Snježani Kirinić-Grubić (Hrvatski katolički radio) za radijski prilog o toj problematici.

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković istaknuo je da se u medijskom prostoru željelo stvoriti okruženje za socijalne teme kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Također se želi destigmatizirati siromaštvo i omogućiti da se glas obespravljenih i osiromašenih čuje u javnom prostoru.

Marković je upozorio da je u Hrvatskoj oko 20 posto stanovništva u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti,  to je kroničan problem koji se ne uspijeva riješiti reformama. Očekujemo da se takve osobe uključe ne samo u tržište rada, nego i u druge društvene aktivnosti, poručio je.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić naglasila je da život najugroženijim skupinama stanovništva treba učiniti dostojanstvenijim i kvalitetnijim, na čemu se radi svakodnevno.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić rekla je kako je inicijativa spojila socijalni rad, novinarstvo i korisničku perspektivu.

Upozorila je kako je čak 30 posto djece u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je izazov za nositelje politika, a struka treba  za to dati odgovore i rješenja.

Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva, koji su se u odabiru najboljih radova vodili okvirnim smjernicama Mreže. Promiče se izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva.

Dodjelu nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011., pod nazivom “From below”, pokrenula austrijska Mreža protiv siromaštva, a od 2016. projekt se proširio u više europskih zemalja.

Lučić: ‘Vrijedna je jer ju dodjeljuju osobe koje su se susrele s tim problemom’

Novinarkama Bjondi Lučić (web portal Generacija.hr/urednica portala Direktno.hr) profesorica je hrvatskog jezika koja je u svijet novinarstva zakoračila tek prije tri godine. Dobitnica je ovogodišnje nagrade ”Svjetionik” u kategoriji pisanog novinarstva.

Istaknula je da je nagrada ”još vrjednija jer ju dodjeljuju osobe koje su se susrele s tim problemom”.

”Kao što sam već istaknula ranije, htjela bi zahvaliti Mile Mrvalj koji je zaslužan za ovaj tekst, pomogao mi je približiti taj problem siromaštva i beskućnika, a ja sam zapravo bila samo osoba koja je to prenijela čitateljima”, objasnila je urednica Direktno.hr-a. 

Nagrađivani tekst ”Mile Mrvalj: Svih 365 dana u godini beskućnicima su pakao. Godine beskućništva bile su mi teže od onih ratnih u opkoljenom Sarajevu”, propitkuje problem beskućnika, točnije ”ono što svi možemo postati”, objasnila je novinarka. 

”Mnogi ljudi koji su postali beskućnici imali su kredite, razboljeli se i tako upali u taj začarani krug”, istaknula je te dodala:

”Gospodin Mile Mrvalj je jedan od njih. Ukazao je na problem birokracije s kojom se danas beskućnici susreću. Nemaju osobnu iskaznicu, nemaju zdravstveno osiguranje, znači jednostavno su takoreći otpisani od sustava, pa se dio teksta bazirao i na to”, zaključila je naša novinarka i urednica.

Generacija.hr

Foto: Generacija.hr