/‘OKOLO’ Umjetnička iznenađenja u središtu Zagreba: Niz instalacija koje možete obići u šetnji gradom

‘OKOLO’ Umjetnička iznenađenja u središtu Zagreba: Niz instalacija koje možete obići u šetnji gradom

Zagrebom ovih dana šetaju brojni turisti, ali rijetko zalaze u prostore izvan ustaljenih ruta. Festival “Okolo” u pandemijsko vrijeme u suradnji s lokalnim, a inače i inozemnim umjetnicima, već četiri godine nastoji revitalizirati gradsku jezgru; te skrivene ulice i prolaze učiniti spontanim mjestima susreta umjetnosti i svakodnevice. 

Do kraja kolovoza “Okolo” donosi niz instalacija koje možete obići u umjetničkoj šetnji gradskim središtem, a tom se rutom zaputila i ekipa HRT-a.

Šetnja “Okolo” po Zagrebu kreće od Obrtničkog prolaza. Dizajnerski kolektiv The All ondje je postavio dojmljivu instalaciju “Imaš zlatne ruke”.

“To su ruke koje su skuhale super ručak, odlično vas izmasirale, popravile su nekakvu mašinu, nekakav kvar. Nije bilo važno da li su to radničke ruke, umjetničke ruke ili su to samo ruke koje su spremne pomoći. Mi tu aludiramo baš na obnovu grada – zapravo ideja ja došla nakon potresa”, kaže Jelena Malenica iz kolektiva The All.

U prolazu prema Zakmardijevim stubama Boris Bare obnovio je omiljeni “Crveni tepih”.

“Koncept crvenog tepiha je da se svi osjećaju kao na crvenom tepihu. Budući da je to inače samo za odabrane, ovdje u gradu je to sad za sve ljude”, napominje Bare.

“Zagonetka budućnosti” dizajnerskog studija Klasja i Zita zamišljena je kao interaktivni labirint – na ulazu posjetitelji postavljaju pitanje, a tri izlaza nude tri moguća odgovora.

“Nama je labirint bio kao motiv zanimljiv i grafički – činilo nam se da će dobro uklopiti u vizuru grada, u ostale intervencije, crteže i grafite, i baš smo iz tog razloga ostavile i podlogu prošlogodišnjeg murala Manea Meija, kao dodatnu teksturu”, objašnjava Klasja Habjan.

I u smanjenom, pandemijskom obujmu projekt Okolo uspio je, barem privremeno, otvoriti javne površine suvremenoj umjetnosti i oživjeti vizure zabačenijih prostora zagrebačke jezgre.

bl

Foto: Screenshot HRT