/‘STOPAMA BANA JELAČIĆA’ Zakoračite povijesno-poučnom stazom u Novim dvorima

‘STOPAMA BANA JELAČIĆA’ Zakoračite povijesno-poučnom stazom u Novim dvorima

Zaprešić je gradić koji se smjestio tik uz hrvatsku metropolu uz rijeku Savu te podno zapadne strane gorja Medvednice. Ovaj kraj je bogat dvorcima poput Laduča, Januševca, a bliže centru izdvajaju se Lužnica i Novi dvori.

Novi dvori bana Josipa Jelačića od srpnja ove godine bogatiji su za povijesno–poučnu stazu koja posjetiteljima pruža najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, životu bana i njegove obitelji, nekim manje poznatim detaljima o njegovoj supruzi, ali i o njegovoj vojnoj karijeri.

Grofica Sofija

Jelačić je groficu Sofiju upoznao na pokladnom plesu 1850. godine u Beču, a vjenčali su se iste godine. Njezinim imenom kasnije je prozvana i šetnica Sofijin put koja od Tuškanca vodi prema Cmroku. Danas je to Dubravkin put. Od jeseni 1855. bračni par Jelačić boravi u Novim dvorima.

“Povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića želimo ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstvenog očuvanog kompleksa od nacionalnog značaja.

Stella Visković

Staza vodi posjetitelje kroz vrijeme 19. stoljeća te slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpretacije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti”, istaknuli su iz Turističke zajednice grada Zaprešića.

Na samom ulazu u Nove dvore nalaze se obnovljeni spomenici poput Vršilnice, zatim trokatno spremište plodova, koje je s vremenom pretvoreno u Muzej Matija Skurjeni u sklopu kojeg je i turističko-informativni centar, Kuružnjak i druge pripadajuće stambene i gospodarske zgrade.

Stella Visković

Kroz dugu aleju kestena pogled puca na jednostavan dvorac iza kojega se nalazi prekrasna neogotička kapelica sv. Josipa, koju je 1885. godine dao sagraditi ban Josip Jelačić.

Kada je napravljena, trebala je izgledati kao građevina stara nekoliko stoljeća i asocirati na neku bolju prošlost obavijenu pomalo zaboravljenim vrijednostima. Njezinim je dovršetkom zaokruženo uređenje Novih dvora kao rezidencije bana Jelačića.

Grobnica obitelji Jelačić

Šetnja kroz predivnu park-šumu dovest će vas do neogotičkog mauzoleja obitelji Jelačić koju je 1884. godine, prema oporuci svoga brata Josipa, izgradio Đuro Jelačić. Ova veličanstvena grobnica, djelo je arhitekta Hermanna Bolléa.

Grobnu građevinu Bolle je podijelio na podzemnu cjelinu u kojoj počivaju tijela i nadzemnu koja služi za komemoraciju pokojnika.

Bjonda Lučić

Foto: Stella Visković