/Otvorenje gostujuće izložbe Muzeja suvremene umjetnosti: ‘Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi’

Otvorenje gostujuće izložbe Muzeja suvremene umjetnosti: ‘Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi’

Gostujuća izložba Muzeja suvremene umjetnosti „Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi“, koja  se otvara u četvrtak, 9. rujna u 18 sati u Etnografskom muzeju dio je velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek.  

O izložbi

U okviru producentske kuće Zagreb film 1956. godine osnovan je Studio za crtani film unutar kojeg će se razviti jedan od najznačajnijih fenomena animacije – Zagrebačka škola crtanog filma čime će Zagreb postati jednim od najvažnijih svjetskih centara animacije.

Zagreb film je u svojoj povijesti realizirao i niz crtanih filmova za djecu te dva iznimno uspješna dječja serijala, koja su postala poznata i izvan granica Hrvatske – Profesora Baltazara, 1968. i Male leteće medvjede. Mali leteći medvjedi nastali su u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe, a prikazivali su se od 1990. do 1991. godine u stotinjak zemalja.

Autori serijala su Pero Kvesić, Dušan Vukotić i Neven Petričić, prema čijoj ideji je Jean-Pierre Liccioni razradio scenarij pod redateljstvom Jeana SaraultaMichela Lemirea. Snimljeno je trideset i devet epizoda u trajanju od dvadesetak minuta.

Autorica izložbe: dr.sc. Snježana Pintarić
Dizajnerica postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Voditeljica projekta: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Izložba je otvorena od 9. rujna do 3. listopada 2021. godine.

bl

Foto: Promo