/‘APEL ZA POMOĆ’ Multipla skleroza prikovala ga za krevet, a on i dalje širi radost

‘APEL ZA POMOĆ’ Multipla skleroza prikovala ga za krevet, a on i dalje širi radost

Zagrepčanina Marija Puškarića multipla skleroza prikovala je za krevet, a jedini način da prestane u potpunosti ovisiti o svojm najbližima je skupo liječenje u Frankfurtu. Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava, njegova obitelj je pronašla bolnicu u Frankfurtu koja nudi Mariov povratak u zdraviji i aktivniji život, program transplantacije matičnih stanica te program rehabilitacije koji traje 40 dana, piše Direktno.hr

Marijeva sestra, Marina Puškarić, na sebe je preuzela težak zadatak prikupiti 80.688 eura potrebnih za bratovo liječenje. Stoga je organizirala humanitarnu akciju prikupljanja donacija jer je, kako kaže, “ovo naša zadnja prilika da reagiramo prije negoli bude prekasno”.

“Mario je odrastao kao normalan, vedar i zdrav dječak pun entuzijazma za budućnost, sve dok ga u dobi od 17 godina nije snašla dijagnoza multiple skleroze. Treninge nogometa i druženje s prijateljima zamijenio je šepanjem u četiri zida pa kolicima, a naposljetku i krevetom iz kojeg ne može ustati, ispričala je Marina.

Nakon što mu je dijagnoza i službeno potvrđena tek tri godine kasnije, Mario je primio terapiju citostaticima, inače onkološkim lijekom koji potiskuje imunitet kako bi se usporio tijek bolesti, a bio je i kandidat za liječenje matičnim stanicama, no kako mu se stanje pogoršalo u dobi od samo 24 godine, terapije su prekinute te je tri godine proveo bez ikakve terapije.

” To je rezultiralo pogoršanjem njegove bolesti te do 28 godine više nije mogao sjediti ni u kolicima, kao ni samostalno obavljati nuždu te je ostavljen na 24 satnu brigu naše majke. Zbog slabog imuniteta i radikalnog propadanja mišića te stanja, liječnici su odbili davati mu drugu terapiju u strahu da ga to ne ubije. To je nas kao obitelj natjeralo da potražimo druga rješenja izvan hrvatskog zdravstenog sustava”, priča dalje Marina.

“Tko poznaje Marija zna da je on nevjerojatan – i 15 godina nakon dijagnoze te potpuno nepokretan i ovisan o tuđoj pomoći on se i dalje smije te širi radost i ohrabruje nas. Ipak, ono što ga najviše muči kao ponosnog mladića je to što ga drugi moraju hraniti, presvlačiti, prati…”, dodaje.

“Ne želimo izgubiti tu nadu niti ne želimo izgubiti Marija – on je naš brat, sin, prijatelj, netko tko je unatoč svim preprekama pun želje za životom i stvaranjem novih uspomena. Gledajući svog brata kako svaki dan sve više propada, jednostavno mi je kao sestri teško i nemoguće bespomoćno gledati”, objašnjava Marijeva sestra kako se odlučila za pomoć obratiti se drugima. 

Donirati je moguće putem govornog aparata 060 9002, a uplatu možete izvršiti na ime Udruge za promicanje nenasilja u društvu T.E.A.M.

Broj računa: HR8723400091111084387

Za uplate iz inozemstva: SWIFT: PBZGHR2X Privredna banka Zagreb (PBZ)

Opis plaćanja: prikupljanje financijskih sredstava za Maria Puškarića

bkk

Foto: Marina Puškarić