/Djelatnici Traumatološke nisu priskočili u pomoć ženi koja je ležala ispred Klinike; ovo bi mogao biti razlog

Djelatnici Traumatološke nisu priskočili u pomoć ženi koja je ležala ispred Klinike; ovo bi mogao biti razlog

Hrvatsku je zgrozio nedostatak humanosti koju su iskazali djelatnici zagrebačke Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj ulici. Prema iskazima svjedoka, nepoznata žena je satima ležala na pločniku iza ograde Klinike, a tek je jedna od prolaznica ušla u bolnicu i zatražila pomoć.

“Žena prema navodima liječnice iz navedene bolnice leži satima. Osobno sam ušla u bolnicu i zamolila da je netko dođe vidjeti, ali rečeno mi je da nek ja ispunim “građansku dužnost” i nazovem hitnu… dakle,ograda iza ove starice je ograda BOLNICE i oni NE ŽELE izaći.

Sad ispred te iste bolnice stojim s jednim gospodinom i pozvali smo hitnu koja će doci… strašno! Ovo nisam nikad doživjela,a ovo je pokazatelj svega u sustavu ove zemlje… doktorica je rekla: ‘Žao mi je, ali to nije u nadležnosti ove bolnice’!!!”, napisala je razočarana Martina Sinković na Facebooku, a koja je svjedočila cijelom događaju.

Na svom Instagram storiju na cijeli je događaj reagirala i glumica i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, Bojana Gregorić Vejzović, koja je cijeli događaj komentirala riječima “Ovo nije moj Zagreb! Gdje su nestali ljudi u pravom smislu te riječi!”.

Slučaj ispred KBC-a Sestre Milosrdnice

Sličan događaj javnost je sablaznio početkom ljeta prošle godine kada se ispred zagrebačkog KBC-a Sestre Milosrdnice srušila žena koja je ležala na podu na rubu svijesti i povraćala, a Hitnoj pomoći je, prema navodima svjedoka, trebalo pola sata da je odvedu u bolnicu.

Žena je izašla iz Hitne u toj bolnici odakle su je nakon pregleda pustili kući, ali kada je izašla iz kruga bolnice pozlilo joj  je i srušila se. “Susjeda trči u bolnicu da pozove hitnu i slučajno nabasa na doktora i sestru. Oni dolaze do žene na podu i ispituju ju što je bilo. Izgleda da je imala operaciju na mozgu prije 5 godina, boli ju jako glava, vrti joj se, ne može oči držati otvorene, brljavi dok priča. Govori nam doktor da zovemo hitnu. Dvije minute poslije prolazi vozilo hitne pomoći i sestra ga pokušava dozvati da pokupi ženu. Kažu da ne mogu (ne znamo razlog). I dalje se sve događa 20 metara od bolnice. Doktor govori kako on ne smije biti ovdje vani za vrijeme radnog vremena, da zovemo opet hitnu. Kaže operater kako šalju nekoga čim se oslobodi vozilo”, opisala je dramatičnu situaciju jedna žena na Facebooku.

Dodala je kako je Hitna pomoć po ženu došla tek nakon pola sata.

U okviru ovog nemilog događaja, iz zdravstvenih institucija se doznalo da su liječnik i liječnica koji su se zatekli uz gospođu, kršili administrativne propise koji nalažu da područje ulice spada pod ingerenciju Hitne pomoći, a ne bolničkog osoblja te ustanove.

“Napravila sam prekršaj jer sam izašla sto metara izvan bolnice dok sam bila u službi i pokušala pomoći ženi. Nije se radilo o tome da je ženi pozlilo na ulazu ili metar od ograde. Pozlilo joj je sto metara izvan bolnice, na gradskoj cesti. Ja nemam ingerenciju izvan bolničkog kruga i to jest apsurdno. Ako se netko sruši u ulici izvan bolnice, ne mogu organizirati transport i za to je isključivo nadležna hitna. Napravili smo sve što smo mogli. Gospođa nije zahtijevala reanimacijski postupak. Da ga je zahtijevala, ja bih to napravila na vlastitu odgovornost i organizirala s ljudima iz bolnice. Hipokratova zakletva meni kaže da moram pomoći svakome i ja sam to išla napraviti. Na svoju dušu, znajući da sam u prekršaju. Sad se nas, na žalost, etiketira kao kriminalce”, ispričala je liječnica dr. Željka Gavranović za 24sata, a koja je s još jednim liječnikom priskočila unesrećenoj upomoć.

Upravo administrativni propisi liječnike i medicinsko osoblje stavljaju u nemoguću situaciju; Hipokratova zakletva kaže “U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti”, a administrativni propis prema kojemu liječnik na dužnosti ne smije izaći iz okruga bolnice u kojem radi, dovodi ih u situaciju da pomažući onima kojima je zdravstvena pomoć potrebna, sami sebe dovode u situaciju da te iste propise krše.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook/Martina Sinković