/‘DAJMO PODRŠKU I NOSIMO ROZA’ Kalogjera: Heroine su svuda oko nas, to su žene koje se bore s rakom…

‘DAJMO PODRŠKU I NOSIMO ROZA’ Kalogjera: Heroine su svuda oko nas, to su žene koje se bore s rakom…

“Pozivamo žene da podijele svoje priče. Stvarno je fascinantno koliko ih se odazvalo. Mi ih tako potičemo da se umreže i međusobno povezuju”, rekla nam je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka ”Nismo same” koja provodi kampanju „U listopadu nosimo roza!“ .

Listopad je tradicionalno mjesec borbe protiv raka dojke. Iako se ova bolest najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, može se javiti i kod mladih žena. Problem je to na koji ukazuje i udruga “Nismo same”.

“Posebno me dirnula priča jedne mlade žene koja je u dobi od 24 godine dobila rak. Jednoj je pak drugoj ženi rak bio dijagnosticiran u 22 godini. To je pokazatelj da obolijevaju sve mlađe žene i da svi moramo brinuti o svojem zdravlju. Smatram da bi svaka žena od 18 godine trebala voditi brigu o zdravlju svojih dojki, prvo samopregledom, a kasnije i odlascima na ultrazvuk, mamografiju i magnet. Granica od 50 godina previsoko je postavljena, stoga mi apeliramo na žene da i ranije vode brigu o svojem zdravlju”, istaknula je Kalogjera.

Cilj im je, dodala je, da kroz kampanju „U listopadu nosimo roza!” ženama pokažu da nisu same te da ima puno žena koje prolaze kroz taj proces.

“Javljaju nam se žene iz Hrvatske, ali i drugih država poput Srbije, BiH, Makedonije i Slovenije. Ženama puno znači da imaju gdje ispričati svoju priču. Nije nam cilj u kampanju uključivati javne osobe, jer želimo pokazati da heroine žive svuda oko nas. Svaka žena koja je prošla rak je za mene veća heroina od nekih javnih osoba koje mnogi veličaju”, napomenula je Kalogjera.

Ivana Kalogjera

Dodala je i to kako je popularnost njihove Facebook stranice “Nismo same” sve veća. Tako trenutno imaju čak 28.000 pratitelja.

“Žene jedna drugu bodre. To je jedna zajednica hrabrih žena. Danas je jako popularna kombinacija arta i aktivizma. Naša mlada dizajnerica Monia Škurtan napravila je kartice s porukama koje dijelimo i na kojima su šokantni podaci o raku. Primjerice, da i muškarci obolijevaju, što znači da to nije bolest koja se događa samo ženama. Također, svaka deveta žena koja oboli od raka dojke mlađa je od 45 godina”, istaknula je Kalogjera i dodala da žele skrenuti pozornost javnosti i ženama da, ako već nisu, neka se prijave u ovom mjesecu na pregled.

Na naš upit jesu li zbog pandemije Covida-19 žene imale problema s odlascima na terapiju, odgovorila je:

“Sve žene koje su bile u procesu liječenja normalno su išle na terapije, no problem je što se stalno kvare aparati za zračenje. To je zaista veliki problem na čijem rješavanju se treba hitno poraditi.”

Otkrila je i planove za dalje.

“Mi ćemo i dalje dijeliti priče žena. Dirnuti smo podrškom kampanji „U listopadu nosimo roza!“. Stigao nam je velik broj fotografija i poruka pa ćemo kampanju produžiti te u roza obojati i dio studenoga. Mi smo ionako udruga koja kontinuirano upozorava na važnost preventivnih pregleda i za nas ta misija ne prestaje završetkom listopada. One žene koje se još uvijek žele uključiti u kampanju i poslati nam svoje ‘roza fotografije’ i poruke to mogu učiniti danas do 15 sati. Nakon toga, primat ćemo samo priče žena koje ćemo objavljivati na našem portalu”, zaključila je Ivana Kalogjera.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook (Nismo same)