/‘Osjeti pozitivu! i Pozitivne promjene’ Hvalevrijedan projekt koji provodi Udruga slijepih Međimurske županije

‘Osjeti pozitivu! i Pozitivne promjene’ Hvalevrijedan projekt koji provodi Udruga slijepih Međimurske županije

Sljepoća ili gubitak vida uvijek je bila i bit će teški oblik invaliditeta te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba. Kod slijepih osoba te potrebe mogu se rješavati samo individualnim pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invaliditeta.

Kao jedan od takvih problema Udruga je prepoznala nemogućnost samostalne brige o vlastitom tijelu stoga svojim članovima preko projekata osigurava profesionalne usluge frizera, kozmetičara i masera. Uljepšavanje pod vodstvom stručnih djelatnica salona do sada se za slijepe osobe pokazalo kao pozitivno iskustvo te Udruga i dalje potiče članove, a osobito članice, da cijene sebe i vlastitu ljepotu bez obzira na oštećenje vida. 

Udruga slijepih Međimurske županije provodi projekt Osjeti pozitivu!, koji financira Međimurska županija. Projektom se za članove Udruge osiguravaju profesionalne usluge frizera te se izradio razvoj programa aktivnosti. Projekt se provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih osoba na području Međimurske županije.

Slijepe osobe, zbog nedostatka vizualne percepcije, nisu u mogućnosti brinuti se o vlastitom tijelu i uljepšavanju bez pomoći nekoga tko vidi. Osiguravanjem profesionalnih usluga frizera, slijepe osobe ugodnije se osjećaju u vlastitoj koži. 

Izradio se razvoj programa aktivnosti kako bi se adekvatnije mogle organizirati aktivnosti za slijepe osobe na području Međimurske županije. Rezultati će se uzeti u obzir za planiranje budućih aktivnosti i projekata Udruge, s ciljem povećanja kvalitete aktivnosti i ishoda projekata.

Udruga provodi projekt Pozitivne promjene, koji financiraju Međimurske vode. Projektom se osiguravaju profesionalne usluge masera za slijepe osobe te se financira najam prostora Udruge.

Slijepe osobe se premalo kreću, stoga im usluge masaže utječu na poboljšanje zdravstvenog stanja. Iznajmio se prostor za što kvalitetnije pružanje usluga slijepim osobama, odnosno radi osiguranja osnovnih uvjeta rada Udruge.

bl

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije