/‘PARAKARATE’ Lijepe vijesti stižu sa Svjetskog prvenstva u Dubaiju: Daniela ima sindrom Down i osvojila je peto mjesto

‘PARAKARATE’ Lijepe vijesti stižu sa Svjetskog prvenstva u Dubaiju: Daniela ima sindrom Down i osvojila je peto mjesto

Karate klub Alfa pohvalio se lijepom viješću. Njihova članica Daniela Topić (19) koja ima sindrom Down nastupila je na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju i osvojila peto mjesto. Upitali smo njezinu majku Mihaelu Topić kako gleda na kćerin uspjeh i koliko Danieli znače treninzi i medalje, ali i podrška obitelji, posebice brata koji je prvi započeo s karateom i zbog kojeg je Daniela i zavoljela ovaj sport.

“Danas je na SP u Dubaiju imala je nastup naša Daniela Topić u kategoriji parakarate. Priliku do medalje imala je i u repasažnom nastupu protiv Kanađanke, no ovaj puta smo zadovoljni i s osvajanjem 5. mjesta na SP. Čestitke”, stoji u Facebook objavi.

Objavu je s ponosom podijelila i Udruga za sindrom Down Zagreb čija je Daniela članica. Uz objavu i fotografije napisali su: “Bravo”. Čestitke za ovaj uspjeh stižu sa svih strana. Daniela je i članica udruge Leksa – Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa.

Njezina majka Mihaela Topić otkrila nam je kada se Daniela zainteresirala za karate i zašto je ovaj sport toliko koristan za njezino zdravlje i napredak.

“Daniela jako voli sport. Prije karatea je plivala u Natatoru kod Ane Sršen. No kada joj je brat krenuo na karate odlučila je da će i ona krenuti s njime. To je bilo prije 6 godina”, započela je njezina majka.

Dodala je kako se Daniela vrlo brzo pronašla u karateu te je odustala od plivanja jer nije stigla ići na dva sporta. Ubrzo se počela i natjecati te osvajati prve medalje.

“Prije pet godina se počela natjecati, a trenira tri puta tjedno. Ona je već petu godinu zaredom prvakinja Hrvatske u parakarateu i treća u Europi. Trenutno je i prva u Hrvatskoj u parataekwondou. Dosad je osvojila brojne medalje i iza sebe ima mnogo turnira. Primjerice, bila je na Međunarodnom kupu u Bratislavi, a ove godine je osvojila zlato na Međunarodnom kupu u Zadru.”

Opisala je i kakvo je dijete njezina Daniela.

“Ona je dijete koje je s tri i pol godine stalo na noge, iako su nam govorili da ona to ne može. Svi smo kao obitelj bili uporni i trudili se oko nje da napreduje. U sport smo krenuli radi zdravstvenog stanja i moram priznati da se nismo nadali medaljama i međunarodnim uspjesima. Ja sam počela s njom trenirati karate, tako da smo nas dvije zajedno u treninzima od početka. Ona je vesela, voli sport i prvo joj medalje nisu bile bitne, ali danas ipak voli osvajati medalje i uvijek želi biti prva”, rekla nam je mama Mihaela.

Na naš upit što planiraju dalje, odgovorila je:

“Daniela će i dalje trenirati karate i taekwondo jer je to zdravo za motoriku, koordinaciju i ravnotežu. Treba pamtiti puno pokreta pa tako vježba i mozak. Prije nije mogla stajati na jednoj nozi, a sada diže nogu u zrak. Mi smo jako ponosni na nju, posebice jer su nam govorili da ona ne može neke stvari, a pokazalo se da može i hoće. Meni je svaki njezin nastup uspjeh i osjećam se kao da je osvojila zlato. Uvijek ju svi obiteljski pratimo na natjecanja i navijamo”.

Napomenula je da su u karateu i taekwondou svi vrlo ljubazni, baš kao i prije na plivanju, te jako paze na djecu poput Daniele.

“Puni su poštovanja, i to svi naši treneri. Uvijek smo imali super odnos sa svim dosadašnjim trenerima”, rekla je ova majka i dodala da Daniela uz sport ima i još jednu ljubav.

“Ona je završila privatnu školu za šminku, masažu i nokte. Otvorila je i svoju Instagram stranicu na kojoj ima preko 1.600 pratitelja. Ona jako voli šminkati i na taj način se igramo. Čak razmišljamo da joj jednog dana kada ne bude korona virusa otvorimo mali salon i da joj pomognemo u radu. Ona jako voli kistove, sve ih slaže i jako je uredna.”

Otkrila je i kako bi Daniela u svibnju trebala nastupiti na Europskom prvenstvu u parakarateu u Turskoj.

“Priprema se stalno i ne prestajemo s treninzima. Imamo i kod kuće malu dvoranu gdje vježbamo svakodnevno. Karate klub Alfa je prekrasan klub, kao i taekwondo klub Rugvica gdje također imamo dobrog trenera”, rekla je majka.

Uz sport, u životu im pomažu i udruge, ponajviše Leksa gdje idu na keramiku, veslanje i ples.

“Daniela voli ići u udrugu. Pomažu nam stručnim savjetima i raznim sadržajima. Svi mi roditelji se trudimo da nam djeca budu zdrava i sretna. Važna nam je i podrška drugih roditelja poput nas. Svi zajedno treniramo i vježbamo i lijepo se družimo. Sve je stvar volje i organizacije. Iako sin Vinko više ne trenira karate, on je Danieli uvijek pomagao. Zapravo, njoj nitko nije pomagao kao on i njega će najprije poslušati. On ju je uhodao u karateu i ona je za njim uvijek rado išla. Brat joj je najbitniji u cijeloj priči te joj je i dalje velika podrška”, poručila je za kraj Mihaela Topić.

Inače, Karate klub ALFA bio je prvi hrvatski policijski sportski klub, osnovan pri Specijalnoj jedinici policije PUZ- a ALFA.

Bjonda Lučić

Foto: Facebook

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.