/‘POMOZIMO PETRU’ Hrabri, gotovo nepokretni mladić treba našu pomoć za odlazak na operacije: ‘Nikad se nisam predavao, no dalje ne mogu sam’

‘POMOZIMO PETRU’ Hrabri, gotovo nepokretni mladić treba našu pomoć za odlazak na operacije: ‘Nikad se nisam predavao, no dalje ne mogu sam’

Petar Duvnjak hrabri je 35-godišnjak koji se cijeli život bori s nedaćama, a posljednje tri i pol godine gotovo je nepokretan. Pokrenuto je prikupljanje novca za pretrage i zahvate koji bi mu mogli pomoći, pišu 24sata.

“Već godinama se nekako borimo s problemima, no sad kad je otac, inače kronični bubrežni bolesnik bez oba bubrega i godinama na hemodijalizi, završio na intenzivnoj zbog problema sa srcem i bori se za život, shvatio sam da nemam druge nego moliti pomoć. Ako se on i izvuče i dođe kući, moja majka neće moći s nama dvojicom teških invalida, pa barem ja moram pokušati što se još može da se dignem na noge i osposobim za samostalan život”, rekao je Petar Duvnjak, 35-godišnji mladić iz Novog Zagreba, koji se od prvih dana života suočava s velikim poteškoćama.

Rođen je bez kisika (hipoksija), s malim izgledima da će se izvući živ nakon kome. Ipak se izvukao. Prvih nekoliko godina života često je provodio u bolnici i kod liječnika, no oko treće godine stanje se stabiliziralo i Petar je rastao normalno. Sve do srednje škole, kad se odjednom srušio kao pokošen i završio na pretragama.

Zbog rana na nogama već ranije su mu htjeli odrezati nogu, malo iznad koljena, no Petar to nije prihvaćao, uvjeren da nakon toga ne bi mogao ustati niti s protezom. Iako je liječnik tad rekao  da mu ne daje više od nekoliko mjeseci života ako to ne učini, još je tu. No, kako mu noge stalno otiču, uslijed toga ima retenciju mokraće, pa mu je prije dvije godine ugrađen i kateter, priča.

‘Nikad se nisam predavao, no dalje ne mogu sam’

“Nikad se nisam  predavao, niti mislio da će ikada ovisiti o bilo čijoj pomoći, kaže Petar, dok majka Magdica (70) s ponosom vadi indeks koji pokazuje da je Petar s 23 godine, dakle u roku, diplomirao pravo.

“Niti jedan ispit nije morao izaći dva puta”, kaže sa suzom u oku i dodaje kako je zahvaljujući stipendiji ubrzo nakon toga upisao i doktorat iz Međunarodnog privatnog prava. Riječ je o vrlo teškom postdiplomskom studiju, na kojem je Petar nanizao same petice, no kako je na kraju ostao prikovan za krevet, a i vid mu se jako pogoršao, tako da sada ima dioptriju -11 na oba oka i nosi leće, stao je na tri ispita do disertacije.

“Ne volim ovisiti o drugima i tražiti pomoć, no dalje od ovoga ne mogu sam. Zato sam putem Facebooka i platforme Go Get Funding odlučio zamoliti pomoć. Moj cilj je skupiti 100.000 kuna za početak, što bi pokrilo nekoliko pregleda i moguće zahvat kojim bi se možda moglo pomoći da mi se barem malo popravi vid. Znam da je dijabetička retinopatija vjerojatno već napravila štetu, ali možda je moguće popraviti stanje. No, najvažnije bi mi bilo obaviti pretrage koje bi pokazale ima li osnove za operaciju kralježnice koja bi me podigla na noge”, kaže Petar.

Dodaje kako takva operacija u privatnim klinikama stoji i nekoliko stotina tisuća, pa se za početak nada da bi netko od stručnjaka mogao besplatno barem pogledati njegove nalaze i dijagnoze i obaviti pretrage da se utvrdi ima li se čemu nadati, kaže.

Ako želite pomoći Petru uplatom na Go Get funding račun, to možete učiniti OVDJE, a svi oni koji mu žele pomoći osobno, mogu ga kontaktirati putem Facebook računa na ime Petar Duvnjak.

bl

Foto: Unsplash