/Poziv na donacije; velike potrebe uslijed epidemije i potresa ispraznile Caritasovu samoposlugu

Poziv na donacije; velike potrebe uslijed epidemije i potresa ispraznile Caritasovu samoposlugu

Prije 11 godina Caritas Zagrebačke nadbiskupije otvorio je prvu socijalnu samoposlugu u Republici Hrvatskoj kroz koju dijeli pomoć u prehrambenim i higijenskim proizvodima obiteljima i pojedincima slabijeg imovnog stanja. Pomoć u hrani trenutno prima 2500 osoba u potrebi, a od početka rada podijeljeno je pomoći u vrijednosti od 28 milijuna kuna.

Uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa i potresa, zagrebački Caritas posljednjih pola godine pojačano pomaže stanovnike Zagreba i okolice čiji su domovi stradali u potresu. Preko mreže župnih Caritasa tako je podijeljeno više od 50 tona pomoći u hrani i higijeni.

Velike potrebe ispraznile su Caritasovu samoposlugu, a predstojeća neizvjesna zima iziskivat će dodatnu pomoć brojnim potrebnima, kažu u Caritasu.

Stoga iz ove organizacije pozivaju proizvođače i trgovačke lance da povodom 17. listopada, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, donacijama prehrambenih i higijenskih proizvoda pomognu rad socijalne samoposluge te tako iskažu odgovornost i solidarnost s onima koji su u nevolji.

Napominju da je Caritas Zagrebačke nadbiskupije registrirani “Posrednik u doniranju hrane”, a donatori su na donacije hrane oslobođeni plaćanja PDV-a sukladno Pravilniku o doniranju hrane i hrane za životinje (NN 91/19).

Rad socijalne samoposluge moguće je poduprijeti i novčanim donacijama. Donacije je moguće uplatiti na račun Caritasa: Privredna banka Zagreb; broj računa: IBAN HR1423400091110343166; poziv na broj: 02300; opis plaćanja: Prilog za socijalnu samoposlugu.

Za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC PBZG HR2X. Prilog je moguće uplatiti i online.

bkk

Foto: Caritas Zagrebačke županije