/‘TUŽNA VIJEST ZA OBOLJELE’ Udruga Cukrići skupila 37 tisuća potpisa, no HZZO ne želi uvrstiti spasonosni lijek na Osnovnu listu

‘TUŽNA VIJEST ZA OBOLJELE’ Udruga Cukrići skupila 37 tisuća potpisa, no HZZO ne želi uvrstiti spasonosni lijek na Osnovnu listu

Udruga Cukrići izrazila je ogorčenje jer je HZZO odbio njezin zahtjev za uvrštavanje lijeka Baqsimi, glukagona u spreju, za dijabetes tip 1 u Osnovnu listu lijekova HZZO-a. Negativan odgovor dobili su nakon čak godinu dana čekanja, a iz Udruge poručuju kako ne planiraju odustati.

Nakon što su Cukrići uputili otvoreno pismo u kojem traže uvrštavanje glukagona u spreju u Osnovnu listu lijekova, dobili su iz HZZO-a negativan odgovor. Otvoreno pismo su objavili na Facebooku 12. srpnja – na dan kada obilježavaju godinu dana čekanja na odgovor od strane HZZO-a.

I dalje traže podršku

Na društvenim su mrežama komentirali razloge odbijanja lijeka i poručili kako i dalje traže podršku.

“Dragi ljudi, dopustite da vam malo bolje približimo razloge (za drugi razlog možemo samo napisati da je izmišljena prepreka) odbijanja glukagona u spreju.

Dakle, prvi razlog – lijek je skup.

Ok, ajmo malo iščitati podatke:

prema izračunima od 2016. godine na liječenje dijabetesa HZZO utroši 4,6 milijarde kuna (ne, nismo pogriješili u pisanju, nažalost) ili 19,8% svog ukupnog proračuna.

I sad ono najstrašnije – troškovi liječenja komplikacija bolesti iznose 88,1% ukupnih troškova !!!

Znamo da razumijete u kojem smjeru ide nastavak teksta…

Troškovi osnovnog liječenja na svim razinama zdravstvene zaštite čine 1,3% ukupnih troškova. Troškovi za lijekove čine 8,1 % a za ortopedska pomagala 2,5% ukupnih troškova.

I onda imamo i drugi razlog (sramota nas je i napisati) – HZZO je za razlog odbijanja naveo i kako manje od polovice zemalja EU osobama sa šećernom bolesti osigurava glukagon u spreju ( ne, nije dobro da budemo primjer nekome (sarkazam) – iako ni to apsolutno ne bi mogli biti u ovome slučaju- mi uvijek valjda moramo biti zadnji ili čekati dok se ne dogodi neka tragična situacija pa da se problem riješi ubrzanim postupcima).

Molimo za vašu pomoć i podršku”, stoji na Facebooku Udruge.

mšm

Foto: Facebook/Cukrići Zadar