/Zadrani sa sindromom Down idu na Svjetsko atletsko prvenstvo

Zadrani sa sindromom Down idu na Svjetsko atletsko prvenstvo

Udruga za Down sindrom Zadarske županije ima razloga za ponos. Tri njezina štićenika – Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić 1. listopada putuju na Svjetsko atletsko prvenstvo za osobe s Down sindromom u Portugal.  Uz atletiku, prvenstvo uključuje i stolni tenis i košarku, a sve se održava na predivnom otoku Madeira u Atlantskom oceanu. Upitali smo njihovu trenericu Martinu Šango o kakvom je prvenstvu riječ , na čiju su inicijativu krenuli s treninzima i tko im je sve pomogao da ostvare san i otputuju u Portugal.

„Na Svjetskom prvenstvu nastupit će djeca s Down sindrom iz cijeloga svijeta. Bit će to jedna predivna smotra sporta, druženja i zabave, ali i prilika za stjecanje novih prijateljstava i sakupljanja novih iskustava“, rekla nam je trenerica Martina Šango.

Dodala je i to kako dečki jako vole atletiku, pa se posebno raduju nastupu u Portugalu.

„Filip je rođeni sprinter, ima urođenu brzinu i pravo je zadovoljstvo gledati nga kako trči poput gazele. Kristofor jako voli i uživa bacati koplje, a Ivici također leže bacanja i ima dobru izdržljivost“.

Sve je krenulo od zamisli ove profesorice kineziologije koja radi u Športskoj školi košarke Zadar, u okviru koje je od prošle godine započela s radom s djecom s Down sindromom. U radu joj je nesebično pomagala i volonterka Martina Sladić.

„Imali smo ukupno desetero djece. Radili smo po proširenom programu koji obuhvaća bazične sportove, ali i one ekipne. Kako je atletika ipak kraljica sportova, a to je ujedno bilo i moje usmjerenje na fakultetu i moja ‘prva ljubav’, odlučila sam djecu prvo registrirati u Svjetsku sportsku organizaciju osoba sa Down Sindromom (Sports Union for athletes with Down Syndrome, SU-DS),a onda ih i prijaviti za svjetsko atletsko prvenstvo“, istaknula je prof. Šango.

Dodala je kako SU-DS organizira velika sportska natjecanja u raznim sportovima, a što se tiče samih kvalifikacija, postoje određenje norme koje natjecatelji moraju ostvariti na nekom službenom natjecanju.

„S obzirom na to da nam je ovo prvo veliko natjecanje i da dolazimo tek prvi puta, organizator nam je malo “progledao kroz prste”, pa te norme za nas nisu vrijedile. Iako mislim da ne bi bile neostvarive“, istaknula je Šango.

Sljedeći korak, dodala je, bila je prijava na natjecanje, a onda je uslijedio najteži dio posla.

„Ovaj izlet je vrlo, vrlo skup, pa smo morali prikupljati novac za samu realizaciju. No u tome nam je uvelike pomogao HOO, Grad Zadar, Zadarska Županija i sponzori, pa smo uspjeli pokriti sve troškove. Svima se ovim putem srdačno zahvaljujem“, zaključila je Martina Šango.

Dečkima želimo puno sreće i nadamo se dobrom plasmanu!

Maja Šubarić Mahmuljin