/‘DR. JURE SLAPNIČAR’ U Splitu u 100. godini preminuo najstariji hrvatski liječnik: Spasio je mnogo života

‘DR. JURE SLAPNIČAR’ U Splitu u 100. godini preminuo najstariji hrvatski liječnik: Spasio je mnogo života

Hrvatska liječnička komora u svojem glasilu ”Liječničke novine” objavila je vijest da je poznati splitski liječnik, abdominalni kirurg i traumatolog u KBC Split, prof. dr. sc. Jure Slapničar preminuo u stotoj godini života kao najstariji živući hrvatski kirurg i liječnik u Hrvatskoj.

Dr. Jure Slapničar proveo je u mirovini punih 35 godina. U svojem dugogodišnjem radu u KBC-u Split kao kirurg spasio je mnogo života teško ozlijeđenih bolesnika zahvaljujući svojoj stručnosti i velikom kirurškom iskustvu.

“U ugodnom razgovoru s njim prisjetio se brojnih teških i kompliciranih hitnih intervencija od kojih bi možda mogli izdvojiti jedan dramatičan slučaj spašavanja bolesnice koja je u bolnicu dovedena s ubodnom ranom na srcu uz prisutan šiljati metalni predmet kojeg se nije smjelo izvaditi dok se operativno nije došlo do rane na srcu koja se zašila odmah nakon vađenja oštrog predmeta što je spriječilo krvarenje i spasilo bolesnici život”, kazao je doktor Joško Kalilić koji je i javio smrt uglednog liječnika, piše Slobodna Dalmacija.

Više puta je izrazio želju da KBC Split, u kojem je proveo veliki dio svog života, postane jedna od najboljih bolnica u Hrvatskoj jer ima dobre kadrovske, organizacijske i prostorne uvjete za to. Tiho je pokopan na groblju Lovrinac u krugu svoje obitelji, prijatelja i kolega liječnika. Za uspomenu na dr. Juru Slapničara te njegov rad i doprinos u razvoju KBC-u Split održana je i prikladna komemoracija u bolnici.

mšm/Slobodna Dalmacija

Foto: Pixabay, ilustracija