/‘FASCINANTNA PRIČA’ O 90-godišnjem orguljašu iz Volodera snimljen film koji govori o povijesti, životu i ljubavi prema glazbi

‘FASCINANTNA PRIČA’ O 90-godišnjem orguljašu iz Volodera snimljen film koji govori o povijesti, životu i ljubavi prema glazbi

Hrvatsko katoličko sveučilište predstavlja dokumentarni film o Ivanu Jančinu Matijašu, devedesetogodišnjem bivšem orguljašu Župe sv. Antuna Padovanskog iz Volodera. Premijera filma će biti na njegov 90. rođendan, 18. rujna s početkom u 16 sati u Hrvatskom pučkom domu u Voloderu. 

Film je režirao mještanin Volodera Kristijan Jalšić, bacc. comm. u suradnji sa studentima komunikologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesorice Anite Treščec, mag. comm. Tema filma je povijest, život te ljubav prema glazbi i Crkvi gospodina Matijaša. 

Podsjetimo, o orguljašu Matijašu smo pisali u listopadu prošle godine kada je zasvirao još jednom na nedjeljnoj svetoj misi u nedjelju u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Matijaš je tada izrazio želju kako bi htio još jednom odsvirati nedjeljnu misu u svojoj župi gdje je do prije četiri godine gotovo svakodnevnim sviranjem i animiranjem misa, svetaka i blagdana upotpunjavao liturgiju.

Naime, nakon što je dobio srčani udar 2017. stanje mu se pogoršalo te se povukao s mjesta orguljaša čiju je funkciju obavljao od 1950. kada je prvi put zasvirao u Voloderu na Uskrs. Međutim, Ivan se uspio oporaviti, ali nije nastavio svirati. U međuvremenu počeo je dolaziti na mise, financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar u Voloderu te je dobio nagradu Sisačke biskupije.

Prije završetka mise vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, čestitao je Matijašu i uručio buket kao zahvalu za njegov dosadašnji rad i doprinos Župi Voloder.

“Kada sam se probudio upitao sam se: ‘Bože, gdje su te godine?’ Ja ne znam kada bih rekao da je kraj, ali ipak vidim da kraj je. Nema se što reći. Badava, srce vuče i sve to, ali nema više ni snage, a ipak je i razlika sad s 90 i kad je bilo barem 30 godina manje, ali tako je kako je”, kazao je tom prigodom Matijaš.

Dodao je kako mu je najveća želja ipak poživjeti još malo kako bi mogao još koji put zasvirati.

“Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. (…) Bio sam tučen i bijen da se Crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: „Ja ne!“ – i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al’ ne odričem se onoga za što sam se rodio”, priznao je Matijaš u listopadu prošle godine.

mšm

Foto: promo