/‘KAKO SMO SVI MI?’ Naše znanstvenice odlučile istražiti psihičke posljedice pandemije na sve generacije

‘KAKO SMO SVI MI?’ Naše znanstvenice odlučile istražiti psihičke posljedice pandemije na sve generacije

Trinaest profesorica i znanstvenica s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Covidovih 13) osmislilo je istraživanje psihičkih posljedica pandemije Covida-19 u kojem žele saznati ‘Kako smo svi mi?’. Snimile su i video o istraživanju u kojem objašnjavaju zašto biste trebali sudjelovati i što time možete dobiti. Dosadašnjim odazivom su zadovoljne, no nedostaju im odgovori umirovljenika i djece. Više o projektu i online anketi koju mogu ispuniti sve generacije otkrila nam je Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Odsjeka za psihologiju.

“Željele smo saznati kako su pandemiju korona virusa podnijele sve generacije i kako je ona utjecala na različite aspekte funkcioniranja jedne te iste osobe. Naime, svatko od nas ima više životnih uloga pa nas je zanimalo koje su od njih i kako pogođene pandemijom i krizom koja ju je izazvala”, započela je Kuterovac Jagodić.

U istraživanju su sudjelovale stručnjakinje i psihologinje iz područja mentalnog zdravlja, cjeloživotnog razvoja, dječje psihologije, psihologije rada, biološke psihologije, socijalne psihologije, to jest, psihologije interpersonalnih odnosa, radne terapije, psihologije seksualnosti i psihometrije.

“Mi kao žene bile smo i same na jedan način pogođene kao zaposlenice (prešle smo na nastavu online), na drugi kao roditelji (imamo djecu od vrtićke dobi do studenata), na treći kao bračne partnerice (u braku ili vezi) i slično. Zato smo osmislile inovativan način pristupa istraživanju posljedica ove krize na mentalno zdravlje i naše opće psihološko funkcioniranje na više načina”, napomenula je Kuterovac Jagodić.

Osmislile su uvodni dio u kojem sve ljude pitaju iste osnovne sociodemografske stvari o njima i koje su od stresnih i traumatskih iskustava doživjeli tijekom pandemije i potresa. I to od izolacije i samoizolacije, preko gubitka posla i doma u potresu pa sve do odvojenosti od svojih starijih članova obitelji i gubitka doma.

“Zatim ih pitamo kako su psihički reagirali na sve te događaje i to bilježimo standardiziranim psihološkim instrumentima za mjerenje stresa, anksioznosti i depresivnosti te tjelesnih manifestacija stresa. Potom slijedi ono što je zapravo personalizirani pristup koji je rijedak u istraživanjima, a to je da ovisno o tome jeste li odgovorili da ste umirovljenik, jeste li u braku ili vezi, zaposleni ili nezaposlen, imate li djece ili ne dalje vam se nudi mogućnost da odgovarate o posljedicama pandemije Covida-19 na te aspekte vašeg života, to jest, vaših životnih uloga”, napomenula je.

Za sada im prikupljanje podataka ide jako dobro, no nedostaju im odgovori dviju generacija.

“Malo nam sporije stižu odgovori umirovljenika i djece (koja smiju ispunjavati tek nakon dopuštenja roditelja i na njihov poziv kada oni ispune uvodni dio) pa njih želimo posebno pozvati i zamoliti one koji su vještiji u korištenju suvremene tehnologije da starijima i djeci pomognu pri ispunjavanju naših upitnika i anketa”, istaknula je Kuterovac Jagodić.

Navela je i nekoliko zanimljivosti ovog istraživanja.

“Nas 13 smo sve to osmislile i dogovorile on-line na višesatnim sastancima putem Zooma. Također, same smo svojim osobnim sredstvima financirale računalni program za ovo on-line istraživanje te smo višegeneracijski tim”, istaknula je ova znanstvenica.

U želji da na zanimljiviji način pozovu i motiviraju potencijalne sudionike na ispunjavanje upitnika samostalno su snimile video, a onda su im u pomoć priskočile studentice i studenti psihologije koji su to montirali i ovaj pozivni film stavili na web stranicu Kako si? koja je također dio inovativne nastave iz kolegija iz kliničke psihologije kojeg je osmislila prof.dr.sc. Nataša Jokić Begić sa svojim studentima s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Premda smo nastojale popularizirati pristup sudionicima pomoću suvremenih tehnologija i možda ono na prvi pogled ne izgleda jako ozbiljno, naše istraživanje je pomno osmišljeno i strogo prati etička načela u istraživanjima te je odobreno od strane Etičkog povjerenstva za istraživanja našeg Odsjeka za psihologiju”, istaknula je Kuterovac Jagodić.

Njihovo istraživanje ima i još jednu prednost za sve koji sudjeluju.

“Željele smo uzvratiti nešto našim sudionicima i pomoći u prevenciji teškoća mentalnoga zdravlja te zbog toga sada snimamo video prezentacije o različitim psihološkim temama i nudimo webinare i interaktivne susrete na različite psihološke teme. Konačno, naše istraživanje nije samo jednokratno nego pozivamo one koji žele nastaviti sudjelovati u drugim valovima istraživanja koji će slijediti u razmacima od po nekoliko mjeseci kako bismo pratili eventualne promjene u mentalnom zdravlju”.

Ispunjavajući ovu anketu, dodala je, sudionici mogu napraviti inventuru svojih osjećaja i razmišljanja u ovoj zdravstvenoj i društvenoj krizi.

“Mi ćemo pak kao znanstvenici na temelju ovih rezultata moći ustanoviti kakvi su problemi prisutni kod osoba različite dobi i u različitim životnim ulogama te ponuditi svoje savjete nadležnim institucijama u zemlji kao i same pomoći psihoedukativnim intervencijama”, poručila je za kraj Gordana Kuterovac Jagodić.

Za sudjelovanje u istraživanju kliknite na poveznicu i pristupite rješavanju ankete.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva