/‘MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ’ U Poreču besplatna rehabilitacija za postcovid pacijente

‘MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ’ U Poreču besplatna rehabilitacija za postcovid pacijente

Poreč je prvi ili među prvima u Hrvatskoj koji je krenuo s izvaninstitucionalnom podrškom i pomoći Porečanima koji su preboljeli najteže oblike Covida. Projekt je odobrio Grad koji osigurava sredstva i to na inicijativu samih građana, ali i stručnog tima fizikalne medicine.

Gotovo svakodnevno se u ambulantu fizikalne medicine i rehabilitacije porečkoga Doma zdravlja javljaju tri do četiri pacijenta koja su preboljela koronu, i to s težim posljedicama.

Problemi s kojima se susreću ne zahvaćaju samo dišni sustav već i mišiće zglobova uz neurološke simptome. Do pomoći u bolnicama sada je teško doći, pa pozive u pomoć upućuju prema gradskim institucijama, izvještava HRT.

“Uočili smo kroz provedbu našeg dosadašnjeg projekta izvaninstitucionalne skrbi, hospicija, kućne skrbi koju provodimo od osnutka, da je daleko veća potražnja za medicinskim krevetima”, kaže Tihana Mikulčić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Poreč.

Timovi su bili zasuti upitima ne samo pacijenata, već i njihovih obitelji. Pa je prije mjesec dana započet projekt pomoći postcovid pacijentima i to u njihovoj kući, besplatno, bez obzira o kakvoj se zdravstvenoj poteškoći radi.

“Ako se radi o dišnom problemu, radimo na poboljšanju dišne muskulature. Naučimo pacijenta i njegovu obitelj vježbati disanje, možda ne izgleda važno, no tim pacijentima to jako remeti kvalitetu života”, objašnjava Dolores Ghersinich, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, Dom zdravlja Poreč.

Dosad je ovaj program prošlo četvero Porečana, no o svojim iskustvima još nisu spremni govoriti pred kamerom.

Lista pacijenata kojima je ova vrsta izvaninstitucionalne medicinske i psihološke pomoći potrebna, poduža je. Grad se obvezao pomoći koliko god to bude potrebno.

bl

Foto: Unsplash ilustracija