/PREKO LISTE ČEKANJA Umirovljenica prepisala stan ravnateljici doma za starije i za tri dana – dobila mjesto u domu

PREKO LISTE ČEKANJA Umirovljenica prepisala stan ravnateljici doma za starije i za tri dana – dobila mjesto u domu

Prema pisanju Podravskog lista, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Križan sklopila je sumnjiv ugovor s 81-godišnjom umirovljenicom. Otkriveno je da joj je 81-godišnjakinja prepisala vrijedan stan u Zagrebu da bi nakon samo tri dana “čudesno” dobila svoje mjesto u domu, koje se čeka i do osam godina! Križan sve poriče i poziva se na pravomoćnu presudu koja kaže da je sve čisto.

Sadašnja ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Križan (HDZ) potpisala je ugovor o doživotnom uzdržavanju s 81-godišnjakinjom. Križan je dobila 81-godišnjakinjin vrijedni stan u Zagrebu, da bi samo tri dana kasnije bila primljena u Dom za starije i nemoćne. Slučaj se dogodio 2003. godine kada Križan nije bila ravnateljica doma, ali nije bila ni “obična” zaposlenica. Bila je čelnica povjerenstva koje odlučuje o smještaju u domu.

Gospođa koja je sklopila ugovor preminula je pet godina poslije, a njen brat je počinio samoubojstvo. Danas u tom stanu živi njegova kći s dvoje djece i unukom, a Križan traži da se oni isele. Brat pokojnice je ranije pokrenuo sudski postupak u kojem su tražili da se ugovor proglasi ništetnim, no Križan ima pravomoćnu presudu koja tvrdi da je sve u redu.

Zakon je tada bio drugačiji nego danas, a Križan je nedavno pokazala dokumentaciju i sudske presude koje joj idu u prilog.

“Ja tu nemam što reći, rekao je sve sud. ‘Stoga nema osnove za zaključak da je prijeporni ugovor o doživotnom uzdržavanju u vrijeme njegovog sklapanja protivan pravnog poretku, prisilnim propisima ili moralu, odnosno da bi pobuda za sklapanje ugovora imala učinak na valjanost ugovora i njegovih pravnih učinaka. Ja nemam što drugo reći, samo to bih vas molila da tako prenesete javnosti”, kazala je Križan za Podravski list.

U domu je 270 korisnika, a kako kaže sama ravnateljica – na listi čekanja je više od 2.000 osoba, a čekanje na mjesto traje od pet do osam godina, piše mirovine.hr.

FOTO: pixabay/ilustracija
pv/mirovine.hr