/ROBOTI UMJESTO RADNIKA? Dom za starije u Japanu uveo novu praksu s pacijentima

ROBOTI UMJESTO RADNIKA? Dom za starije u Japanu uveo novu praksu s pacijentima

Sve manje radnika u odnosu na sve veći broj starijih osoba u cijelom svijetu nametnuo je pokušaj da o njima počinju brinuti – roboti. Starenje stanovništva u užurbanom tempu zapadnjačkog stila života ogroman je problem. Jedan japanski dom za starije i nemoćne uveo je novu praksu u radu s pacijentima – njegovateljicama, ali i nemoćnima pomaže robot!

U Minami Tsukubi, japanskom domu za starije i nemoćne u blizini Tokija, njegovateljica Asami Konishi na kukovima nosi robotsku spravu koja joj pomaže podići teškog muškog pacijenta.

Osim što daju snagu radnicima, roboti mogu pomoći i pacijentima te im omogućiti stajanje ili hodanje. Čitava stvar funkcionira na način da sprave tvrtke Cyberdyne čitaju bioelektrične signale koji se šalju iz mozga u mišiće i tako korisnicima omogućuju kretanje, piše Mirovina.hr.

Ne smijemo zaboraviti ni na slavnog robota Peppera koji s ljudima može pjevati i komunicirati, te Zora koja se proslavila tjelovježbom. Ovi humanoidni roboti izvrsno su prihvaćeni među starijom populacijom, pogotovo u slučaju kada umirovljenici žive sami ili su jednostavno usamljeni. 

mšm/mirovina.hr

Foto: Screenshot/Youtube