/‘TAKO JE TO U HRVATSKOJ’ Sud osudio 57-godišnjaka jer je govorio da je gladan; mora vratiti i 60 kuna koje je primio od građana

‘TAKO JE TO U HRVATSKOJ’ Sud osudio 57-godišnjaka jer je govorio da je gladan; mora vratiti i 60 kuna koje je primio od građana

Stalna služba u Gračacu pri Općinskom sudu u Gospiću donijela je uvjetnu presudu protiv 57-godišnjeg muškarca zbog prosjačenja. Oduzeli su mu ukupno 60 kuna koliko su mu dali građani.

Stalna služba gospićkog Općinskog suda u Gračacu osudila je zbog prosjačenja 57-godišnjeg Kninjanina Rajka S. na uvjetnu kaznu zbog prosjačenja.

Sud je utvrdio da je on prošlog mjeseca u Gračacu išao od kuće do kuće tražeći novac od građana govoreći da je gladan. Tako je od Ljubice M. dobio 10, od Marjana T. 30 i od Pere B. 20 kuna, prenosi Mirovina.hr.

“Dakle, odao se prosjačenju, čime je učinio prekršaj iz čl. 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, stoji u presudi suda.

Kažnjen je sa zatvorskom kaznom u trajanju od 15 dana, ali će završiti s uvjetnom kaznom ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna.

Također, od okrivljenika se oduzima imovinska korist koju je ostvario prekršajima i građanima mora vratiti po 30, 20 i 10 kuna.

Ipak, jednog su ga oslobodili – troškove postupka ne mora platiti.

“Od okrivljenika je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem. Okrivljenik je oslobođen plaćanja troškova postupka jer je lošeg imovnog stanja”, stoji u obrazloženju presude.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija