/Umirovljenici nisu trošak države – oni pune proračun!

Umirovljenici nisu trošak države – oni pune proračun!

Političari umirovljenike često prikazuju kao skupinu građana koji su na neki način trošak države, za čiju isplatu mirovina godišnje nedostaje 17 milijardi kuna. No zaboravlja se da su naši stariji građani i veliki potrošači, tim više jer čine milijunsku populaciju. Isto tako, iznos koji se namiruje iz proračuna za isplatu mirovina također su jednim dijelom osigurali sami umirovljenici svojom potrošnjom, odnosno plaćanjem poreza kojima se puni državni proračun.

Režije, lijekovi, namirnice… popis troškova poprilično je dugačak, i on ne pita za visinu mirovine jer platiti struju i jesti se mora, kao i popiti lijek, piše Mirovina.hr.

Da su umirovljenici doista veliki potrošači upozorio je prošlog mjeseca i HSU-ov Silvano Hrelja koji je gostujući u HRT-ovom Otvorenom naveo da godišnje potroše 41 milijardu kuna. U grubo, značilo bi to oko deset milijardi koje se državi vrate kroz PDV, što je 60 posto iznosa koji nedostaje za isplatu mirovina.

Da umirovljenici proporcionalno uplaćuju najviše poreza na dodanu vrijednost upozorio je i Miodrag Šajatović.

“Dakle, državnomu mirovinskom fondu na godinu nedostaje spomenutih 17 milijardi kuna da isplati mirovine. Onda se taj iznos povuče iz državnog proračuna. Odakle državnom proračunu novac? Iz poreza? Koji je najizdašniji porez? PDV. Tko proporcionalno uplaćuje najviše PDV-a trošenjem na hranu i ostali ‘špeceraj’? Oni s najnižim primanjima. A to su velikim dijelom umirovljenici”, rekao je Šajatović.

Plaćanjem svakog troška, hrvatski umirovljenik, odnosno njih oko milijun, plaća i 25 posto poreza na dodanu vrijednost. Taj novac završi u državnoj blagajni te se od njega isplaćuju mirovine.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay