/ŽIVOT ‘POD KLJUČEM’ Korisnici domova za starije u šetnje smiju samo do ograde

ŽIVOT ‘POD KLJUČEM’ Korisnici domova za starije u šetnje smiju samo do ograde

Nakon što su brojni korisnici domova za starije tražili da im se malo popuste mjere, posebice one koja se tiče zabrane izlaska iz doma, u pojedinim domovima su zaživjela kompromisna rješenja.

Većina korisnika domova je pod najstrožim epidemiološkim pravilima jer se zaraza upravo u njihovoj populaciji pokazala najpogubnijom u čitavoj Europi, piše Mirovina.hr.

Nakon “prve” karantene u kojoj je dobrim dijelom sudjelovala polovica svijeta, korisnici su imali nešto manje od tri tjedna predaha kada se broj novozaraženih praktički do kraja smirio.

No, čim su brojke počele rasti, Stožer je brže-bolje propisao drugu karantenu, ali samo za njih. Većina korisnika domova za starije dobar dio ove godine živi pod ključem, a njihovi apeli za blažim mjerama urodili su tek djelomičnim rješenjima.

Dio zagrebačkih domova za starije potkraj srpnja objavio je kako će korisnicima omogućiti izlazak iz ustanove, ali samo u neposrednoj blizini, i to samo u slučaju ako se mogu zadovoljiti uvjeti. Gradske vlasti su zbog toga privremeno postavile ograde na dio javnih površina u neposrednoj blizini doma.

bl/Mirovina.hr

Foto: Pixabay