/Trudnice na ljetovanju: Evo kako se ponašati i što izbjegavati

Trudnice na ljetovanju: Evo kako se ponašati i što izbjegavati

Stiglo je ljeto, a trudna sam… i što sada? Moram li biti kod kuće, u hladovini, ili mogu uživati u uobičajenim ljetnim radostima kao i do sada? Evo odgovora na najčešća pitanja trudnica s kojima se profesionalno družim već više od 30 godina u vezi sa ljetom, kupanjem, sunčanjem te uopće odlaskom na odmore, piše Mamin kutak.

Ukoliko je redovitim kontrolnim pregledima ustanovljena uredna trudnoća, s urednim tijekom, a takvih je velika većina, nema razloga da se trudnici ne omogući uživati u gotovo svim ljetnim radostima gotovo bez posebnih ograničenja.

Ukoliko želite putovati, krenite! Izaberite najudobniji prijevoz, po mogućosti avion pogotovo ukoliko su udaljenosti veće – najkraće traje. Svi sigurnosni pregledi u zračnim lukama i razni detektori kroz koje prolazimo neće štetiti trudnoći.

Prije nego što je trudnoća vidljivo uočljiva o njoj prilikom putovanja avionom nije potrebno niti govoriti. Možete se samo namjeriti na nekog tko će “početi komplicirati” i zagorčati Vam život. Uobičajeno, avionske kompanije nakon što trudnoća postaje jasno uočljiva dakle, nakon otprilike 6. mjeseca trudnoće odnosno 24. tjedna trudnoće, premda je to ipak najčešće od 7. mjeseca odnosno 28. tjedna trudnoće zahtijevaju potvrdu nadležnog ginekologa koja dokazuje kako je trudnoća uredna i kako nema kontraindikacija za let avionom.

Foto: Pixabay

Izbjegavati putovanja pred porod

Aviokompanije na svojim web stranicama imaju za to posebne obrasce koji se mogu isprintati. Na posljednjoj kontroli ili nekoliko dana prije putovanja tu potvrdu ćemo ovjeriti i time omogućiti nesmetano putovanje. Nakon 37. tjedna, odnosno početka termina, neke kompanije ne odobravaju putovanje, pogotovo na duže relacije, a to bi i inače trebalo izbjegavati ukoliko baš nije prijeka potreba, a odlazak na odmor to svakako nije.

Dakle, općenito nakon 37. tjedna, odnosno kako mi stručno kažemo ulaskom u razdoblje termina (to je početak 38. tjedna trudnoće) i inače je bolje ne putovati daleko nego boraviti u mjestu ili neposrednoj blizini mjesta gdje se namjerava roditi.

Slijedeće za preporučiti jest putovanje vlakom, što nažalost u našoj zemlji nije uobičajeno zbog stanja željezničke mreže, ali izvan naša zemlje u Europi je to svakako vrlo uobičajena preporuka. To omogućuje češće ustajanje i šetnje. Ukoliko putujete vlastitim automobilom, što će vjerojatno biti najčešće, potrebno je praviti češće pauze jer predugo sjedenje je najzamorniji položaj za trudnicu.

Foto: Pixabay

Vožnja nakon 28. tjedna se ne preporučuje

Ukoliko trudnica želi voziti, do otprilike 28. tjedna trudnoće, to i može. U većoj trudnoći ukoliko trudnica vozi  može doći do pritiska gravidne maternice na velike krvne žile trudnice (njima se krv vraća u srce), što može uzrokovati nesvjesticu. Stoga i inače ne savjetujemo trudnicama voziti nakon 28. tjedna trudnoće. Osim toga, voziti nakon 28. tjedna ne preporučujemo niti radi moguće aktivacije vozačkog zračnog jastuka prilikom prometnih nesreća (njega danas imaju svi automobili), što budući da je premali prostor između upravljača i trbuha trudnice može biti fatalno za trudnicu i njezino dijete, budući nema dovoljno mjesta za aktivaciju zračnog jastuka.

Na suvozačkom mjestu u automobilu se možete pogotovo uz malo polegnuti naslon sjedišta voziti do kada to želite, odnosno do kraja trudnoće i to vezana sigurnosnim pojasom (zablude su da se trudnica ne treba vezati!) jer je tako udobnije i bezopasno je. Za suvozački zračni jastuk uvijek ima dovoljno mjesta za otvaranje. Ukoliko trebate, možete koristiti uobičajena sredstva protiv mučnine i povraćanja za vrijeme vožnje.

Tijekom cijele, uredne trudnoće kupanje i sunčanje su dozvoljeni. Ukoliko želite prije ljetovanja kožu pripremiti za djelovanje sunčevih zraka možete to učiniti u nekom od komercijalnih solarija. Uobičajene lampe imaju kontrolirane i neškodljive spektre ultraljubičastog zračenja što trudnoći neće štetiti (ono što u solariju neće škoditi izvan trudnoće neće predstavljati niti problem u trudnoći). Mogu se koristiti i uobičajene kreme za zaštitu od sunca. Treba se kloniti predugog izlaganja suncu, pogotovu preko podneva. Kod nekih trudnica sunce, odnosno vrućina mogu izazvati nesvjesticu. Nikako u trudnoći ne činite ono što i inače ne biste radili, dapače, sve malo ublažite!

Foto: Pixabay

Plivanje je idealno

Plivanje je idealna tjelovježba za trudnice. Nastojte pri tome ne postizati sportske poduhvate. Plivajte, osvježavajte se i rekreirajte se. Kupanje u suviše toploj vodi, u toplicama može zbog i inače jače prokrvljenosti u području zdjelice izazvati krvarenje te izbjegavajte suviše tople bazene i jake jacuzzije. Ljeto je vrijeme kada se uobičajeno ne ide u saune, ali  ukoliko biste to poželjeli to nije preporučljivo u trudnoći zbog specifičnosti krvotoka tijekom trudnoće.

Ukoliko pak želite aktivniji odmor u trudnoći sa šetnjom i planinarenjem nemojte da Vam je to prvi takav odmor u životu! Ukoliko je Vaše tijelo na to naviklo slobodno se i tako rekreirajte ali, nemojte “pošto – poto” ispitivati granice Vaših mogućnosti. Neka to bude ipak manje zahtjevno nego ste običavali prije trudnoće.

Za ljetovanje nastojte odabrati mjesta gdje će vam zdravstvena služba biti lako dostupna jer nažalost, mnoge komplikacije počinju iznenada, bez prethodnog upozorenja. Za slučaj nepredviđenih problema i pitanja bilo vi dobro da ste u mogućnosti telefonski kontaktirati Vašeg ginekologa. To bi trebala biti dobra praksa, i svaka moja trudnica tako ima moj broj mobitela i uvijek sam na raspolaganju za takve pozive.

Foto: Pixabay

Trudnoća nije bolest

Uvijek valja imati na umu da trudnoća nije bolest, ali je ipak “drugo stanje”. Stoga, ukoliko je trudnoća uredna možete zapravo činiti sve kao i ranije, prije trudnoće, ali uvijek sačuvajte “osjećaj za mjeru”. Prije no što donesete odluku o putovanju učinite kontrolni pregled da se uvjerite kako je sve u najboljem redu.

Zašto je važna rana intervencija? Evo što je ključno kod djece s razvojnim kašnjenjima

Ukoliko putujete u inozemstvo svakako uplatite policu putnog osiguranja i to na barem srednji ako ne i najveći iznos jer se u slučaju komplikacija sve se to “brzo istopi”. Nadalje, svakako provjerite da li putno osiguranje sadrži rizike u trudnoći ili to treba posebno doplatiti (česta situacija!). Također, ukoliko imate mogućost uplatite osiguranje od otkaza putovanja jer kao što rekoh nije uvijek u trudnoći sve predvidivo. Svakako naglasite da bi otkaz putovanja mogao biti zbog komplikacija u trudnoći jer većina osiguravatelja za to traži posebnu doplatu jer osiguranje koje inače pokriva gotovo sve ostalo neće vrijediti za slučaj komplikacije u trudnoći (nek se zna!)

Nadam se, da ste dobili nekoliko korisnih savjeta!

mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Foto: Pixabay, ilustracija