/Ljeto s djecom može biti daleko od opuštanja: Osjećate se kao da trebate godišnji od godišnjeg?

Ljeto s djecom može biti daleko od opuštanja: Osjećate se kao da trebate godišnji od godišnjeg?

Kad se izgubiš u obavezama, zadacima i očekivanjima, taman kad misliš da ćeš se raspasti, pojavi se taj godišnji kao zadnja slamka spasa. Iščekuješ ga, planiraš, pripremaš, veseliš se. Joj, kako ćeš se konačno odmoriti, dosta ti je svega. Maštaš o tome kako nećeš ništa raditi i kako ćeš konačno biti malo više opuštena i posvetiti se djeci bez da su ti živci na rubu. Napokon ćete ti i tvoj partner provesti malo kvalitetnog vremena zajedno i ukrasti koji tren za rasplamsati strasti, piše Mamin kutak.

A onda dođe godišnji i sve to padne u vodu. Djeca te izluđuju na jedan sasvim novi način, na moru nemaju baš one igračke za koje su se odjednom sjetili da im baš trebaju. Na moru nema ni njihovih prijatelja pa si ti glavna zanimacija. Na kraju dana ti i muž zaspete kao pokošeni od umora. Došla si s iskrenom željom da se ovih tjedan, dva posvetiš svojoj obitelji, ali sad ti svi idu na živce i osjećaš krivnju. Vrijeme za tebe ne postoji jer moraš još više kuhati, zabavljati, tješiti, paziti. S godišnjeg kao da se vraćaš još umornija.

Stani na trenutak. Znam kako je to kada samu sebe uvjeravaš da ćeš se odmoriti samo kad ovo, samo kad ono, a onda se razočaraš jer taj trenutak nikad ne dođe ili ne ispadne onako kako si zamislila. To je zato što ne postoji nijedan budući trenutak ili idealna situacija koja će te spasiti od tvojeg unutarnjeg stanja koje nosiš sa sobom kamo god pošla.

Iako misliš da bi se odmorila kad bi konačno oko tebe bio mir, stvar je obrnuta. Jednom kad unutar sebe pronađeš mir, uspjet ćeš ga pronaći i oko sebe. Pozivam te da uzmeš par minuta i odgovoriš si na ova pitanja: Od čega u svom životu trebaš odmor? Što se nadaš dobiti od odmora? Koja očekivanja svaljuješ na sebe, a da te opterećuju? Čije potrebe nastojiš zadovoljiti umjesto svojih? Što ti zapravo želiš? Shvatit ćeš da odgovori na ova pitanja nemaju veze s time gdje se nalaziš i što rade ljudi oko tebe, već s tvojim unutarnjim stanjem. Kad naučiš izaći iz stanja konstantne napetosti i žurbe, počet ćeš osjećati da se tvoje tijelo polako opušta, a okolnosti oko tebe te manje izbacuju iz balansa.

Foto: Pixabay, ilustracija

Put do opuštanja

Put do otpuštanja napetosti je rad s tijelom, kroz procesuiranje nakupljenih emocija i reguliranje živčanog sustava. Tvoje tijelo i živčani sustav pamte sve, čak i ono što ti ne pamtiš. Kada pustiš tim nesvjesnim procesima da te vode, može ti se činiti da upadaš u iste situacije iz kojih se ne možeš izvući. Naše emocije su vrijedne informacije, služe nam kao kompas za ono što je u nama i nekad nedostupno svjesnom umu, zato ih je potrebno osvijestiti i procesuirati.

Jedini način da to napraviš je da ih osjetiš. Ne samo da pričaš i razmišljaš o njima, nego da si dopustiš uistinu osjetiti emocije koje skrivaš ispod površine. Konstantnim razmišljanjem i analiziranjem ostaješ “u glavi” i stvari radiš na autopilotu bez da uistinu dotakneš ona bolna mjesta u sebi koja su željna tvoje pažnje. Ta bolna mjesta i nakupljene emocije mogu se manifestirati kao umor, pritisak, nervoza, pa čak i bolovi. Sve to mogu biti znakovi da predugo živiš u stanju “moranja” i preživljavanja.

U procesuiranju emocija mogu ti pomoći nježne tehnike tjelesne terapije i podrška terapeuta. Ponekad osvještavanje tjelesnih senzacija zna biti neugodno, zato je važno da nađeš terapeuta u kojeg imaš povjerenja i koji će ti pružiti podršku i siguran prostor. Kad naučiš isključiti konstantan žamor u svojoj glavi i počneš slušati poruke svog tijela, dat ćeš si priliku da doneseš svjesne odluke o tome što je najbolje za tebe. Tako ćeš proširiti svoj kapacitet za to da osjetiš neugodne emocije i ostaneš u balansu, ali i da osjetiš one ugodne emocije i lakše se prepustiš uživanju. Tada se odmor neće činiti tako daleko.

Trudnice na ljetovanju: Evo kako se ponašati i što izbjegavati

U kakvom si stanju dok čitaš ovaj tekst, napeta ili opuštena? Udahni duboko, polako izdahni. Spusti ramena, odmakni ih od ušiju. Opusti čeljust i odlijepi jezik s nepca. Udahni, izdahni. Osvijesti kako si sada? To je tek početak.

Antonia Erent Ondrušek, doula i somatic coach

Foto: Pixabay