/‘SUPERMAMA’ Edukatorica Iva Brčić: Sve nas muči nesigurnost i osjećaj bespomoćnosti, no postoji rješenje za stres

‘SUPERMAMA’ Edukatorica Iva Brčić: Sve nas muči nesigurnost i osjećaj bespomoćnosti, no postoji rješenje za stres

“U vrijeme korona krize i potresa koji je zadesio Zagreb, vrlo malo se govori o roditeljima i djeci. Zaboravlja se da su djeca pod velikim stresom baš kao i njihovi roditelji jer im se život bitno promijenio i to preko noći”, rekla nam je Iva Brčić. Ova majka devetogodišnjaka prva je certificirana edukatorica programa ‘Najsretnija beba’ i već godinama pomaže i pruža roditeljima podršku u odgoju i brizi za djecu. Kako bi im pomogla i u ovo vrijeme krize, njezina udruga Najsretnija beba Hrvatska organizira besplatne webinare o tome kako se nositi s tjeskobom, strahom i stresom. Upitali smo je što muči roditelje, a što djecu u ovo vrijeme pandemije, kako kriza i potresi dodatno utječu na obitelji u Zagrebu, kakva je situacija u njezinom domu, koje sve programe provode za obitelji i što bi savjetovala roditeljima kojima izolacija teško pada.

Kada i zašto je nastala udruga Najsretnija beba Hrvatska?

Udrugu sam osnovala nakon što sam i sama postala majka i uvidjela koliko je roditeljima potrebna pomoć. Kada sam na vlastitom sinu vidjela kako metode dr. Harvey Karpa odlično djeluju – od smirivanja kolika, do smirivanja ispada bijesa, odlučila sam se educirati kako bi postala Happiest Baby certificirana edukatorica i kroz svoj rad pomagala roditeljima informirajući ih o metodama koje su mi iznimno pomogle u brizi za dijete i odgoju. Udruga već sedam godina pruža roditeljima pomoć i podršku, od kada se beba rodi do završetka srednje škole.

Koliko djece i roditelja pomažete i koje su vam glavne aktivnosti?

Kroz udrugu je prošlo jako puno roditelja, otprilike pet tisuća. Radionice koje imamo su osmišljene tako da roditelji na njima, uz stručno vodstvo, vježbaju metode i tehnike te dobiju konkretno znanje kako riješiti neku prepreku s kojom se suočavaju. Tako imamo radionice ‘Uzroci bebinog plača i kako ga smiriti’, ‘Spavanje bez suza za bebe i djecu’, ‘Odvikavanje od pelena’, ‘Ispadi bijesa i kako ih smiriti’, ‘Vrtić bez suza’. Sve što trebaju nakon radionice je primijeniti naučeno. Uglavnom, već sljedeći dan nam se javljaju da su postigli pozitivne pomake ili riješili problem.

Održavamo i webinare ili on line seminare koje roditelji mogu pratiti iz udobnosti svog doma te individualne konzultacije prilagođene potrebama pojedinog roditelja, djeteta i obitelji. Uz stručno vodstvo i potpuni fokus na pojedinu obitelj, rješavamo ono s čime se muče.

S kojim problemima i teškoćama se susreću roditelji i djeca u vrijeme pandemije, posebice oni iz Zagreba koji su pretrpjeli i potres?

Roditelji i djeca se susreću s mnogim izazovima. Ono što sve nas roditelje najviše muči je nesigurnost i osjećaj bespomoćnosti. Kriza ima neki svoj tijek i ne možemo puno na to utjecati. Za nas koji živimo u Zagrebu još je teže. Mnogi su ostali bez svog doma i ne znaju kako dalje. Isto tako nikada ne znamo kada će se opet zatresti, a i kada se to dogodi ne možemo apsolutno ništa napraviti osim slijediti upute o sigurnosti i nadati se da je to dovoljno. 

Osim toga, roditelji i djeca se bore s organizacijom dana. Život nam se iz korijena promijenio preko noći i rutina koju smo poznavali više ne funkcionira. Obavljati svoj posao od kuće, odrađivati kućanske poslove, brinuti za djecu i još voditi računa o dječjim školskim obavezama i zadaćama nije nimalo lako. Roditelji su morali preuzeti i ulogu učitelja i nametnuti jedan potpuno novi autoritet djeci. A vjerujte mi to nije nimalo lako. Djeca nas doživljavaju kao roditelje, a ne kao učitelje koji zadaju zadatke i određuju kada treba nešto biti odrađeno.

I na djeci je određeni teret jer se moraju snalaziti u novim okolnostima. Što im najteže pada?

Djeca su morala usvojiti jedan potpuno novi način učenja i obavljanja svojih školskih zadataka. A da bi to mogla uspješno napraviti morala su doslovce preko noći naučiti vrlo vješto baratati kompjuterima i raznim softverima. Ono što djeci vrlo teško pada je boravak u zatvorenom prostoru, nemogućnost druženja s prijateljima, djedovima i bakama. To vidim i po svom sinu. On broji dane kada će sve ovo prestati da može s prijateljima na igranje i baki i djedi u posjetu. 

Koje sve dugoročne posljedice ova kriza može ostaviti na djecu i kako im najbolje pomoći?

Dugoročne posljedice stresa s kojim se mnoga djeca susreću za vrijeme ove krize i zbog potresa će se pokazati kroz nadolazeće mjesece i godine. Stres negativno utječe na koncentraciju, učenje i usvajanje gradiva. Također, pridonosi razvoju depresije i mentalnih poremećaja te suicidnih tendencija. U odrasloj dobi povećava rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti srca, bolesti štitnjače, malignih bolesti i slično. Naravno, uz sve to su važne i predispozicije pojedinca. I ne bi bilo dobro generalizirati. Ali, ja bi rekla da nije sve tako crno. Uz razne vježbe za otpuštanje stresa koje se mogu naći on line i uz naš besplatni webinar roditelji vrlo lako mogu pomoći djeci da se nauče nositi sa stresom i umanjiti njegov učinak.

Majka ste 9-godišnjaka. Koje metode provodite u vlastitoj obitelji i kako ste vi i vaše dijete doživjeli ovu krizu?

Od kada se sin rodio koristim metode dr. Karpa. One su mi pomogle da s njim izgradim jedan topao i prisan odnos s puno povjerenja s obje strane. A što se tiče krize, vježbamo disanje za opuštanje stresa kada se za to ukaže potreba, redovito koristimo razne mindfulness metode i meditacije. I da, pokušavamo živjeti u trenutku i pronalaziti ono pozitivno u cijeloj ovoj krizi – ne moramo se dizati rano, imamo zajedničke obroke, više se družimo.

Što sve radite u izolaciji i kakva je trenutno situacija u vašem domu?

Ono što nam je puno pomoglo je nova rutina koju smo prilagodili situaciji i raspodjela kućanskih poslova. To se pokazalo jako korisnim. Svaki dan netko drugi obavlja kućanske poslove, smišlja ručak i kuha. Naravno, sin kuhanje odrađuje uz moj ili suprugov nadzor. Na ovaj način nitko nije preopterećen i svi pridonose urednosti i čistoći doma.

Naravno, kada sin treba odraditi svoje, to baš ne ide kao po špagi. Neki dan sam cijeli dan morala manevrirati kroz gomilu prljavog suđa jer je on odlučio isprazniti perilicu za suđe i ponovo je napuniti tek navečer. Dogodi se i da ne želi pisati zadaću pa se moramo dogovarati i pregovarati. Ima i dana kada sve pada u vodu. Ali to je normalno. Svi imamo uspone padove i ne možemo uvijek biti dobro raspoloženi i pozitivno razmišljati. Ali zahvaljujući edukacijama koje sam prošla mogu sebe i svoju obitelj poprilično lako i brzo vratiti iz lošeg stanja.

U vrijeme krize nudite besplatan webinar ‘Kako pomoći sebi i djeci nositi se s tjeskobom, strahom i stresom’. Što sve roditelji mogu saznati?

Naša misija od samog početka djelovanja je pružanje pomoći i podrške obiteljima. Zato za vrijeme krize koja još uvijek traje te zbog potresa koji je zadesio Zagreb, roditeljima poklanjamo ovaj besplatni webinar. Samo je potrebno kliknuti na link koji je javan i može se pogledati kada god za to nađu vremena.

Naučit će vježbe za otpuštanje tjeskobe i straha, kako pomoću pravilnog disanja umanjiti stres, važnost rutine za smanjenje stresa, kako bolje organizirati dan, vježbe zahvale i praštanja, kako usmjeriti misli na pozitivno za vrijeme krize, kako pomoći djeci da se nose sa strahom, kako razgovarati s djecom i adolescentima te o utjecaju pozitivnih i negativnih misli na zdravlje.

U suradnji s udrugom Abeceda roditeljstva organizirate besplatna savjetovanja za roditelje i djecu. O kakvim je savjetovanjima riječ?

Pružamo roditeljima i djeci mogućnost da od naših stručnjaka dobiju savjete koji su ključni za rješavanje konkretnih problema s kojima se suočavaju. Ono je za sada on line u vidu video poziva. 

Nedavno ste pokrenuli lijepu inicijativu ‘Pljesak za roditelje i djecu’. S kojim ciljem je ona nastala?

Da, osim što se bavimo edukacijom, sustavno radimo i na osvještavanju javnosti o problemima s kojima se roditelji i djeca svakodnevno susreću. U tu svrhu smo prije tjedan dana u suradnji s udrugom Abeceda roditeljstva pokrenuli inicijativu PLJESAK ZA RODITELJE I DJECU. Time smo željeli osvijestiti javnost i državne institucije o položaju u kojem se nalaze mnoge obitelji koje hrabro navigiraju kroz ovu krizu ne žaleći se, već se snalazeći kako znaju.

Pokrenuli ste i radionice za djecu RECI NE BULLYINGU. O čemu je riječ i što sve učite djecu?

Djecu učimo kako uz odgovarajuću komunikaciju izbjeći verbalne napade, kako izbjeći fizičko nasilje, na kojima jačaju svoje samopouzdanje, uče kako kontrolirati strah i stres i još puno toga što im pomaže u eliminiranju bullyinga iz života. Imamo i individualni rad s djecom koja provode bullying. S njima radimo na jačanju empatije, kontroli bijesa i ponašanja. Potičemo ih da promijene način kako se odnose prema drugima i da promišljaju o svojim postupcima i kako oni utječu na druge.

Uspješno surađujemo i s mnogim školama u Zagrebu. Prošle godine smo u suradnji s Gradom Zagrebom i Abecedom roditeljstva u osnovnim školama provodili pilot projekt ‘Sretno dijete’ kroz koji smo radili na aktivnoj prevenciji međuvršnjačkog nasilja. Prevencija međuvršnjačkog i obiteljskog nasilja nam je jedno od glavnih područja djelovanja.

Kako je pandemija korona virusa utjecala na projekte koje provodite i koji su vam planovi za dalje?

Kriza je i na nas utjecala. Svoje interaktivne radionice ‘Uzroci bebinog plača i kako ga smiriti’ i RECI NE BULLYINGU smo morali nažalost otkazati. No veselimo se polakoj normalizaciji i nadamo se da ćemo ih uskoro ponovo održavati. I dalje ćemo nastavljati pomagati i pružati podršku roditeljima i djeci. Kako kroz radionice, webinare i savjetovanja tako i kroz suradnju s gradskim i državnim institucijama. Ono čemu se posebno veselimo jest projekt ‘Bajkovita šuma’ koji ćemo provoditi s Abecedom roditeljstva i Etno Art Travel iz Međimurja. Cijeli projekt je namijenjen obiteljima, a prvenstveno djeci predškolske dobi i djeci nižih razreda osnovnih škola.

I za kraj, što biste savjetovali roditeljima koji se teško nose s ovom krizom?

Preporučila bi im ono što i sama prakticiram. Raspodijelite kućanske obaveze, nađite vrijeme za sebe, meditirajte, vježbajte i zdravo se hranite. Okrenite se oko sebe i usmjerite se na male stvari koje vas čine sretnim. Njih često uzimamo zdravo za gotovo, a čine veliku razliku. Probajte naći i nešto pozitivno u cijeloj ovoj situaciji – zdravi ste, ne morate gubiti vrijeme u gužvi do posla, možete se više družiti s djecom, imate priliku počistiti stan kao nikada prije. Uostalom, i ovo će proći.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva