/Počinje 13. Vox Feminae Festival u Zagrebu: Filmovi i izložbe strašnih i kreativnih žena!

Počinje 13. Vox Feminae Festival u Zagrebu: Filmovi i izložbe strašnih i kreativnih žena!

Vox Feminae Festival od 27. rujna do 6. listopada pod svojim okriljem donosi niz filmova, umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica u autorstvu domaćih i inozemnih strašnih i kreativnih žena. Filmski dio festivala održava se od 2. listopada, a izuzev projekcije u KD Vatroslav Lisinski, svi filmovi prikazuju se u Dokukinu KIC, gdje je ulaz besplatan. 

Filmskim programom ove godine dominiraju domaće autorice i autori, a u suradnji s Hulahopom otvara ga dokumentarno-igranim film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dana Budisavljević, kojeg zagrebačka publika premijerno može pogledati 2. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 20 sati. 

Filmski program se potom seli u Dokukino KIC u čijem se programu nalazi i tematski blok o (mentalnom) zdravlju. U sklopu spomenutog bloka prikazuju se filmovi Lijek Ane OpalićDani ludila Damiana Nenadića i Susjedi Tomislava Žaje. U tematskom bloku domaćeg LGBTIQ filma prikazuju se: Peti kat lijevo Renate LučićDoma za Božić Tomislava Đurineca Trešnje Dubravke Turić; a u bloku posvećenom kompleksnim obiteljskim i intimnim odnosima su: Glavno jelo Kristine BarišićDoplovit će Rex Josipa LukićaKolko god nas noge nose Renate LučićTina & Sendy Hani Domazet i IKEA for YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić.

Filmski program popraćen je diskusijama s redateljima/cama i producentima/cama filmova, a moderiraju ih Antonela Marušić i Hana Sirovica

U sklopu filmskog programa u subotu, 5. listopada u 16 sati prikazuje se i kratkometražni dokumentarni film polaznica radionice ‘Žene s videokamerama: Početna filmska radionica’ koji su  tijekom deset dana pohađanja radionice osmislile, snimile i montirale pod mentorskom palicom Renate Lučić i Filipa Filkovića Philatza

Novost ovogodišnjeg VFF-a je i online selekcija s odabranim filmskim naslovima koji će se od 2. do 6.  listopada moći pogledati ekskluzivno na portalu Voxfeminae.net.

Čitav program Vox Feminae Festivala možete pronaći ovdje.

mšm/havc

Foto: havc