/Davor Šalat prvi dobitnik nagrade „Zvonko Milković“: Moja poezija je spiritualna, a knjiga posvećena supruzi!

Davor Šalat prvi dobitnik nagrade „Zvonko Milković“: Moja poezija je spiritualna, a knjiga posvećena supruzi!

Pjesnik, književni kritičar i esejist Davor Šalat prvi je dobitnik novoutemeljene nagrade „Zvonko Milković“ za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom u jednogodišnjem razdoblju. Nagrada mu je dodijeljena 23. listopada 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“u Varaždinu, koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu, osnivač Nagrade. 

Od 31 pjesničke zbirke pristigle na natječaj Prosudbeno povjerenstvo koje su činili predsjednik Mario Kolar, Lada Žigo i Ernest Fišer jednoglasno je odlučilo nagradu dodijeliti Šalatu za zbirku pjesama Zvijezde, davna lica spašenih, a u uži izbor ušlo je još šest knjiga: Tomislav Marijan Bilosnić: Havana blues; Dunja Detoni DujmićNebeski grafiti; Monika HercegLovostaj; Mateja JurčevićŽene iz Altamire; Zdenka MaltarVesmir, dalečina, ti; Damir Radić: Ranije.

“Nagrada ‘Zvonko Milković’ dodijeljena je Šalatu jer se njegova zbirka uklapa u intimističku tematsku skupinu. Tvori osebujan, autohton pjesnički smjer čije su intimističke koordinate vrlo jasno definirane, a osim njih ima vrlo jasne ‘kozmičke koordinate’ i mislim da svijet poezije koji gradi Šalat današnjoj poeziji i čovjeku treba”, pojasnio je Kolar.

“Mislim da je ovo jako važna nagrada jer je nacionalna, iako se Milkovića često naziva ‘najvaraždinskijim pjesnikom’. Takav pjesnik, koji je prema nekim kritičarima najintimističkiji hrvatski pjesnik 20. stoljeća, zaslužuje nagradu”, kazao je predsjednik varaždinskog ogranka Matice hrvatske Ernest Fišer te dodao da je to povijesni trenutak jer se nagrada dodjeljuje prvi puta.

Moja poezija je spiritualna, a bavi se svemirom, prirodom, ali i čovjekom u njegovom kozmičkom okolišu te ima i duhovnih pjesama. Knjiga je posvećena mojoj supruzi Lani Derkač koja je isto pjesnikinja“ kazao je Šalat, dodavši da je “iznimna čast biti dobitnikom ove nagrade, posebice jer se dodijeljuje prvi put”.

Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice „Metel Ožegović“ također je istaknuo ponos i zadovoljstvo zbog dodijeljivanja nagrade.

“Drago mi je da Zvonko Milković, 41 godinu nakon smrti, u svom gradu ima nagradu. Na nacionalnoj razini njegovo ime polako pada u zaborav, no utemljenjem ove nagrade budućim genaracijama ostavljamo prestižnu nacionalnu nagradu koja će se s vremenom širiti”, zaključio je Šoštarić.

mšm

Foto: Davor Šalat