/Dirljva priča iz Sarajeva: ‘Sin’ bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Dirljva priča iz Sarajeva: ‘Sin’ bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Film redateljice Ines Tanović nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatski koproducent je Spiritus movens) bosanskohercegovački je kandidat za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. 

Hrvatska manjinska koprodukcija ‘Sin’ premijerno je prikazana na 25. izdanju Sarajevo Film Festivala, nakon čega je nastavila svoj festivalski život u sklopu kojeg će biti prikazan i na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu. 

‘Sin’ je priča o sedamnaestogodišnjem Alenu koji živi u građanskoj obitelji u Sarajevu, s majkom, ocem i bratom. Njegov problem nisu samo društvo, okolina i droge, već i činjenica da je usvojen u obitelj koja je nakon njega dobila biološkog sina.

Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanović, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi. 

Osim što je film režirala, Ines Tanović za njega je napisala i scenarij. Hrvatski filmski djelatnici angažirani na filmu bili su glumci Daria Lorenci FlatzNina Violić i Milivoj Beader te scenograf Mario Ivezić

Film je nastao u produkciji kuće Dokument (BiH) u koprodukciji s Spiritus movensom (Hrvatska), Luna Filmom (Rumunjska), Moono Filmom (Slovenija) i Cut Up (Crna Gora). Hrvatska koproducentica je Zdenka Gold. 

Dugometražni prvijenac Ines Tanović, također hrvatska manjinska koprodukcija (Spiritus movens), Naša svakodnevna priča bio je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar 2015. godine, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm/havc

Foto: havc