/EFAD i HAVC izrazili solidarnost s ukrajinskim stanovništvom: Osuđujemo svaki čin agresije protiv nevinog stanovništva!

EFAD i HAVC izrazili solidarnost s ukrajinskim stanovništvom: Osuđujemo svaki čin agresije protiv nevinog stanovništva!

Članovi EFAD-a (Europskog udruženja ravnatelja filmskih fondova i centara), čiji je i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich član, izrazili su solidarnost sa stanovništvom Ukrajine povodom invazije na tu zemlju, što predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta svake suverene države. EFAD-ove temeljne vrijednosti su obrana demokracije, slobode izražavanja i slobode kreativnog izričaja, kao i zalaganje za poštivanje ljudskih prava, a u Ukrajini je trenutno ugroženo svako od ovih načela. 

Svi članovi EFAD-a odlučni su u potpori ukrajinskom stanovništvu i ukrajinskim redateljima, na koji god način je to moguće. EFAD će stupiti u kontakt s ukrajinskim predstavnicima filmskih fondova i razgovarati o tome kako im najbolje pružiti pomoći. U suradnji s ostalim partnerima, članovi EFAD-a spremni su pomoći u uvođenju relevantnih mjera zaštite, kako bi ukrajinski redatelji, audiovizualni djelatnici i umjetnička zajednica ostali zaštićeni i zadržali slobodu izražavanja svojih talenata i mišljenja, piše Hrvatski audiovizualni centar.

“Nasilna agresija koju je pokrenuo ruski predsjednik Putin sve nas je šokirala i mi je decidirano osuđujemo. Naši članovi uspostavili su čvrstu suradnju s Ukrajinom i podržavaju njezine umjetnike”, kazao je Predsjednik EFAD-a, Luis Chaby Vaz

S njim se slaže i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich koji dodaje:

“Duboko žalim zbog užasnih i nezakonitih poteza ruske vlade i vojske koje potiču nepravedan i bespoštedni rat u Europi protiv suverene Ukrajine. Osuđujem svaki čin agresije protiv njenog nevinog stanovništva. HAVC izražava punu solidarnost s ukrajinskim narodom i njegovom kreativnom zajednicom te bespredmetno podržavamo međunarodne i europske čelnike u provedbi svih potrebnih mjera za hitno zaustavljanje nasilja i inzistiranje na povlačenju svih ruskih snaga s ukrajinskog teritorija kako bi se stalo na kraj ovoj tragediji”. 

mšm

Foto: HAVC