/Film o borbi radnika Gredelja otvorio Human Rights Film Festival: ‘Priča je to o svijetu rada koji nestaje’

Film o borbi radnika Gredelja otvorio Human Rights Film Festival: ‘Priča je to o svijetu rada koji nestaje’

Hrvatskom premijerom dokumentarno-igranog filma ‘Što da se radi?’ cijenjenog dokumentarista Gorana Devića u zagrebačkoj Kinoteci otvoren je 21. Human Rights Film Festival. 

Film govori o desetogodišnjoj borbi sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj, radnicima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima. Priča je to o svijetu rada koji nestaje.

Najbolje iz filmske produkcije

Autorski film i ljudska prava u središtu su i ovog izdanja festivala, a glavni filmski program s dvadesetak igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih naslova bit će prikazan u Kinoteci i Dokukinu KIC-a, gdje će se održati i popratni program.

Festival traje do subote 9. prosinca, a ulaz na sve programe je besplatan.

“Šest večeri u Zagrebu, 25 filmova… Ove godine, kao nikad dosad, donosimo presjek najboljega iz filmske produkcije protekle godine, istaknuo je direktor HRFF-a Petar Milat za HRT.

Redatelj filma “Što da se radi?” Goran Dević ustvrdio je da “nam je pred očima nestalo jako puno svjetova.”

“Ova priča koju sam snimio nije imala baš sretan ishod, ali barem je bila neka borba”, smatra Dević.

Fantastičnom pričom ‘Čarobna frula’ zagrebački HNK nastavlja s Filmskim trezorom

Bogat program

Srijeda i četvrtak na 21. HRFF-u donose premijere filmova nagrađivanih na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima: “Stari hrast” Kena Loacha dobitnik je nagrade publike na festivalu u Locarnu i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika u selu na sjeveroistoku Engleske; “Suha trava” Nuri Bilge Ceylana je drama o profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje nagrađena za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu (Merve Dizdar); “Zona interesa” Jonathana Glazera o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu; igrani biografski ‘Ingeborg Bachmann – Putovanje u pustinju’ Margarethe von Trotta o jednoj od najznačajnijih pjesnikinja njemačkog govornog područja premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu.

Premijerno će se prikazati i igrani film hrvatskog autora Damira Čučića ‘Polako nikuda’, ljubavna priča smještena u blisku budućnost; ‘Draga Fiona’ autorice Fione Tan – dokumentarni film koji otkriva suptilne veze između slike i zvuka, Nizozemske i Indonezije, razmjene i kolonijalizma, oca i kćeri; ‘Projekt’, najnoviji eksperimentalni film Dane Komljena o kompleksu Lagos u Nigeriji kojeg je 1977. godine izgradila jugoslavenska građevinska tvrtka; te ‘Čovjek u crnom’ Wanga Binga dokumentarni portret Wanga Xilina – jednog od najvećih kineskih skladatelja moderne klasične glazbe.

Govorni program donosi tribinu o ženskim pravima u 2024. godini i panel ‘Zagovaračka moć civilnog društva u kontekstu izbora’.

Cjelokupni program i raspored možete pogledati na poveznici.

mšm

Foto: Screenshot