/Izložbama “Breaking news” i “Potreseni MUO” Muzej za umjetnost i obrt najavio otvaranje sezone

Izložbama “Breaking news” i “Potreseni MUO” Muzej za umjetnost i obrt najavio otvaranje sezone

Gotovo šest mjeseci nakon velikog zagrebačkog potresa, iz Muzeja za umjetnost i obrt najavili su jesensku izložbenu sezonu koja će započeti 8. rujna otvorenjem atraktivne izložbe skulptura i crteža “Breaking news” akademskog kipara te jednog od međunarodno najpoznatijih hrvatskih ilustratora Svjetlana Junakovića.

Izložba će predstaviti autorove radove nastale u razdoblju od 2016. do 2019. godine. Riječ je o serijama zidnih skulptura, monumentalnoj slobodnostojećoj skulpturi, statueti te crtežima većih formata.

Svjetlan Junaković: Šampion lake kategorije

Povodom dugo očekivanog ponovnog otvorenja za javnost, Muzej daruje svim posjetiteljima slobodan ulaz na izložbu od 9. rujna do 18. listopada. Za sada MUO svoja vrata otvara samo u prizemlju, dok će prvi, drugi i treći kat Stalnog postava ostati zatvoreni do daljnjeg.

Centralna izložba jesenskog programa biti će “Protreseni MUO” posvećena ovoj neobičnoj 140. obljetnici Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba će predstaviti povijest muzeja od potresa do potresa, odnosno ispričati priču o Muzeju 1880. godine i potresa koji je razorio tadašnji Zagreb sve do 2020. godine kada se povijest ponovila na najgori mogući način, priopćili su iz Muzeja.

Izložbu, čije je otvorenje planirano sredinom listopada, pratit će slogan “Baština – to smo mi”  kojom MUO kao najstariji i najveći hrvatski muzej lijepih i primijenjenih umjetnosti te dizajna želi istaknuti važnost njegove misije i postojanja u kontekstu neprocjenjive baštine koja pripada svima nama i koja je dio našeg identiteta, kažu u Muzeju.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović je istaknuo: “Na žalost, potres je promijenio sve naše planove, kako u obljetničkoj godini tako i one za neposrednu budućnost. No, nikada nismo stali ni odustali, usprkos činjenici da smo stradali. Dapače, i u tim teškim trenucima prepoznajemo nove izazove. Tako nam se sama po sebi nametnula ideja da kroz izložbu “Potreseni MUO” ljudima pokažemo što nam se zaista dogodilo, stanje stvari upravo onakvo kakvo je, izvorno, napuklo, popucalo – jednom riječju potreseno, te da ispričamo “našu” priču – tko smo, što smo i zašto smo važni”.

Do kraja godine u Muzeju se planiraju otvoriti još dvije izložbe, u studenome tradicionalna bijenalna Izložba hrvatskog dizajna u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom te u prosincu izložba akademske slikarice Koraljke Kovač.

bkk

Foto: Srećko Budek/Muzej za umjetnost i obrt