/‘Kod kuće je najgore’: Komedija u kojoj svakodnevne avanture ‘običnog’ čovjeka postaju urnebesne

‘Kod kuće je najgore’: Komedija u kojoj svakodnevne avanture ‘običnog’ čovjeka postaju urnebesne

Predstava kazališta KNAP ‘Kod kuće je najgore’ vrsna je komedija u kojoj Marko Hergešić i Dunja Fajdić tumače Najboljeg supruga i Najbolju supruga na svijetu. Njihova sinergija na sceni i vješto pretvaranje iz jednog lika u drugi te pregršt komičnih situacija u kojima se publika može prepoznati tajna su dugovječnosti ove predstave.

‘Kod kuće je najgore’ poznato je djelo Ephraima Kishona koje se sastoji od 34 obiteljske priče, a u svakoj od njih susrećemo razne zgode glavnoga lika – pisca. Predstavu je prema ovome kultnom djelu režirao Boris Kovačević, a premijerno je izvedena u listopadu 2018. godine.

Svakodnevne avanture iz života “malog” čovjeka kakve nam prikazuje Kishon zaista su prava dragocjenost jer pršte humorom i u njima se mogu prepoznati gotovo svi, posebice parovi i roditelji. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja, pokušaj kupnje idealnog kuhinjskog stola ili odlazak na godišnji odmor u zemlju sasvim drugačiju od Hrvatske u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju pravi avanturistički čin ‘običnih’ ljudi. Te humoreske o našim ‘svakodnevnim pustolovinama’ ukazuju na naše mane i slabosti, no prvenstveno kod publike izazivaju smijeh.

Radnja se vrti oko sasvim običnog bračnog para koji su odlično utjelovili mladi i talentirani glumci Dunja Fajdić i Marko Hergešić. Njihov se život sastoji od raznih situacija u kojima se par mora snalaziti – od rođenja djeteta koje neprekidno plače i voli samo jednu dudu, do pokušaja kupnje kuhinjskog stola i objedovanja na podu, pa sve do dogodovština s perilicom koja ih izluđuje, te putovanja u Švicarsku u kojoj čistoća postaje osobni problem. No sve kulminira jednim običajem darivanja i čokoladnom bombonijerom koja godinama kruži među obitelji i prijateljima.

Vješte preobrazbe likova

Dunja Fajdić s lakoćom je utjelovila tipičnu suprugu koja voli provoditi vrijeme sa svojim suprugom, kupovati i ugošćivati, ali i niz drugih likova poput zajedljive starice ili djevojčice kojoj je uništena igračka. Marko Hergešić također je vjerno utjelovio supruga i nesuđenog pisca, ali i niz drugih likova čije je gegove, govor i držanje ‘skinuo’ bez ikakvih problema. Jedna od najboljih preobrazbi je ona u vremešnog stolara koji nikako da isporuči narudžbu.

Oba glumca pokazali su opuštenost i duhovitost na sceni, a energija među njima je opipljiva. Predstavu je Kovačević oblikovao od nekoliko najpoznatijih Kishonovih priča koje slijede jedna drugi i čine mozaik obiteljskog života. Iako bi u predstavi poput ove lako moglo doći do preuveličavanja, humor je profinjen i nema jeftinih fora. Ne čudi stoga da se ova humoristična predstava izvodi već šest godina te da i dalje privlači mnogobrojnu publiku u KNAP. Iza ovog uprizorenja na sceni KNAP-a kao scenograf stoji Boris Kovačević, a kostimografkinja je Vesna Mihetec.

Predstava je bila na rasporedu 17. svibnja 2024. godine, a ponovno će se moći pogledati nakon ljetne pauze.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Kazalište KNAP