/Koncert ‘Americana’ Zagrebačkoga kvarteta saksofona u zagrebačkom HNK-u

Koncert ‘Americana’ Zagrebačkoga kvarteta saksofona u zagrebačkom HNK-u

U subotu, 24. veljače u 11 sati u Foajeu HNK u Zagrebu Zagrebački kvartet saksofona predstavit će publici program sačinjen od djela američkih skladatelja, prikladno nazvan “Americana”.

Na programu će se naći Tri preludija (u obradi Wolfganga Schleia) i Rapsodija u plavom (u obradi Dragana SremecaGeorgea Gershwina, Tri improvizacije Phila Woodsa te Opus Pocus Davida DeBoora Canfielda, skladba posvećena upravo Zagrebačkome kvartetu saksofona.

Zagrebački kvartet saksofona osnovala su 1989. godine četiri diplomanta zagrebačke Muzičke akademije. Od samog osnutka kvartet djeluje u istom sastavu, a čine ga Dragan Sremec (sopran-saksofon), Goran Merčep (alt-saksofon), Saša Nestorović (tenor-saksofon) i Matjaž Drevenšek (bariton-saksofon).

Svestrani pijanist

Nekadašnji su to studenti iz klase Josipa Nochte (1924. – 1995.), priznatoga klarinetista i pedagoga koji je sedamdesetih godina prošloga stoljeća uveo saksofon u hrvatsko visoko školstvo i odgojio prvu generaciju vrsnih saksofonista.

Praizvedba dramskog teksta ‘Nestajanje’ u režiji Dore Ruždjak Podolski u zagrebačkom HNK

Gost Zagrebačkome kvartetu saksofona bit će David Gazarov, cijenjeni i svestrani pijanist aktivan u klasičnoj, jazz i crossover glazbi koji će se pridružiti kvartetu u posljednjoj skladbi – Rapsodiji u plavom.

mšm

Foto: HNK Zagreb