/Mlade hrvatske gitariste spaja zajednička strast: ‘Put je pun izazova, ali uz jedno je moguće postići velike stvari’

Mlade hrvatske gitariste spaja zajednička strast: ‘Put je pun izazova, ali uz jedno je moguće postići velike stvari’

“Počeci su bili izazovni, ali uz puno rada i posvećenosti, brzo smo napredovali. Natjecanja i nastupi na značajnim manifestacijama pružaju važne prilike za prepoznatljivost i uspjeh”, rekao nam je gitarist Ivan Šimatović (28). Ovaj mladi hrvatski glazbenik ističe kako je gitaru zavolio još u osnovnoj školi i ta ga strast nije napustila do danas.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Krešimira Bedeka. Dobitnik je Dekanove nagrade, kao i stipendije Grada Zagreba na području izvrsnosti. Iza sebe ima brojne nastupe te nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih se posebno ističu prve nagrade na Peja Guitar Festivalu i Porečkom Tirandu te treće nagrade na natjecanjima “Valle-Balle Guitar Competition” i “Zagreb Guitar Festival”. U sklopu umjetničke organizacije Euterpa djeluje kao umjetnički voditelj te organizira događanja i manifestacije na području glazbe.

Zajedno s vršnjacima Lovrom Peretićem i Lukom Lovrekovićem osnovao je 2016. gitaristički Trio Evocación. Ovi nagrađivani mladi gitaristi upoznali su se za vrijeme studija. Zajedno nastupaju diljem Hrvatske i u inozemstvu, posebno ističući promoviranje španjolskog gitarskog repertoara. Sa sopranisticom Lanom Maletić osvojili su drugu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju “Enrico Mercatali” u Italiji 2017. Godinu dana kasnije na istom natjecanju Trio osvaja prvu nagradu. Pripala im je prva nagrada i na Natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo 2019., a prvi album snimili su 2020. za izdavačku kuću dotGuitar.

Dečki trenutno rade na novom albumu i planiraju niz koncerata. Moglo ih se poslušati 6. lipnja 2024. na koncertu održanom u Centru za kulturu Novi Zagreb u sklopu programa “Novi val klasike” posvećenom klasičnoj glazbi i talentiranim umjetnicima, s posebnim naglaskom na mlade talente i autore. Ivana smo upitali o počecima u glazbi, ljubavi prema gitari, školovanju u Hrvatskoj, Triju Evocación, prilikama za usavršavanje u inozemstvu, svakodnevnom životu profesionalnog glazbenika, nagradama i nastupima, umjetničkoj organizaciji koju vodi te što bi poručio mladim glazbenicima u Hrvatskoj.

‘Međunarodna scena nudi šire mogućnosti’

Od kuda ljubav prema klasičnoj glazbi? Kako su izgledali vaši počeci i zašto ste se odlučili za gitaru?

Ljubav prema klasičnoj glazbi razvila se u ranoj dobi kroz slušanje djela velikih skladatelja i učenje od naših mentora. Svaki od nas je imao individualan put prema glazbi, no zajednička nam je strast prema gitari zbog njenog bogatog zvuka i mogućnosti izražavanja širokog spektra emocija. Počeci su bili izazovni, ali uz puno rada i posvećenosti, brzo smo napredovali.

Možete li se predstaviti našim čitateljima. Kako biste opisali umjetnički put Trija Evocación?

Trio Evocación čine Luka Lovreković, Lovro Peretić i Ivan Šimatović, svi nagrađivani mladi gitaristi iz Hrvatske. Naš umjetnički put obilježen je mnogobrojnim nastupima na koncertima i natjecanjima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Posebno bismo izdvojili pobjede na natjecanjima “Paola Ruminelli” u Italiji i “Boris Papandopulo” u Zagrebu koje su nam donijele veliko priznanje.

Kako vam je bilo studirati na Muzičkoj akademiji. Jeste li se usavršavali vani? Koje su mogućnosti za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a koje u drugim zemljama?

Studiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bilo je izuzetno iskustvo koje nam je pružilo čvrste temelje za daljnji razvoj. Usavršavali smo se i izvan Hrvatske, sudjelujući na majstorskim tečajevima i radionicama s renomiranim glazbenicima. U Hrvatskoj postoje dobre prilike za mlade glazbenike, no međunarodna scena nudi šire mogućnosti za razvoj i izlaganje.

Kada i kako je nastao Trio Evocacion? Kakav repertoar najčešće izvodite i zašto preferirate španjolske skladbe?

Trio Evocación nastao je 2016. godine u Zagrebu. Suradnju smo započeli tijekom studija na Muzičkoj akademiji, kada smo prepoznali zajedničku strast i potencijal za stvaranje nečeg jedinstvenog. Najčešće izvodimo repertoar koji obuhvaća djela španjolskih skladatelja jer smatramo da ta glazba najbolje odgovara karakteru gitare, omogućujući nam da prikažemo bogatstvo njenog zvuka i dinamike.

Foto: Matija Babić

Mnogo truda i vježbanja

Kako izgleda jedan dan profesionalnog glazbenika? Koliko je truda, sati vježbanja i odricanja potrebno za uspjeh? Tko vam je najveća podrška u karijeri?

Dan profesionalnog glazbenika ispunjen je vježbanjem, pripremama za koncerte i radionicama. Potrebno je mnogo truda i sati vježbanja, uz brojna odricanja. Najveću podršku pružaju nam naše obitelji, prijatelji i mentori.

Koliko je teško mladim glazbenicama ‘probiti se’ i ostvariti zapaženu karijeru? Na koje ste uspjehe i priznanja u glazbi posebno ponosni?

Proboj na glazbenoj sceni je izazovan, zahtijeva puno rada, strpljenja i predanosti. Natjecanja i nastupi na značajnim manifestacijama pružaju važne prilike za prepoznatljivost i uspjeh. Posebno smo ponosni na osvojene nagrade na natjecanjima “Paola Ruminelli”, “Boris Papandopulo” i “Enrico Mercatali”. Te nagrade su potvrda našeg rada i posvećenosti te nam otvaraju vrata za daljnje uspjehe.

Kako je nastala vaša umjetnička organizacija Euterpa? Koji su planovi Trija za dalje i što biste poručili mladim glazbenicima koje tek ulaze u svijet umjetnosti?

Umjetnička organizacija Euterpa nastala je s ciljem promicanja klasične glazbe i pružanja platforme za mlade glazbenike. Organiziramo koncerte, radionice i natjecanja te nastojimo potaknuti kulturni razvoj u našoj zajednici.

Nagrađivana violončelistica: ‘Biti glazbenik je puno više od sviranja, vježbanja i osvajanja nagrada’

Trenutno radimo na novom albumu i planiramo niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Naše želje za budućnost uključuju daljnje usavršavanje, snimanje više albuma i širenje našeg repertoara. Poručili bismo im da budu uporni, strpljivi i da vjeruju u sebe. Umjetnički put je pun izazova, ali uz strast i posvećenost moguće je postići velike stvari.

Maja Šubarić Mahmuljin/Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Domagoj Bui

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „Glazbeni talenti i umjetnici ispod radara“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.