/MOTOVUN FILM FESTIVAL Prikazivat će se film Olega Sentsova, redatelja koji je bio u ruskim zatvorima, a sada se bori u Ukrajini

MOTOVUN FILM FESTIVAL Prikazivat će se film Olega Sentsova, redatelja koji je bio u ruskim zatvorima, a sada se bori u Ukrajini

Motovun Film Festival (MFF) od 26. do 30. srpnja publici će i ove godine ponuditi najbolje nezavisne filmove iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na švedsku kinematografiju, a počasna nagrada Maverick bit će uručena Goranu Markoviću, najavljuju organizatori MFF-a.

“Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom”, rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Kako je najavio, ove će godine, prvi put u povijesti festivala, biti prikazan film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu. Riječ je o krimiću “Rihno” redatelja Olega Sentsova, koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Film ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival, ističu s Motovun Film Festivala.

Uz taj film bit će prikazano još 18 nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta po izboru selektora Milene Zajović i Jurice Pavičića.

Zemlja-partner ovogodišnjega festivala je Švedska te će biti prikazano deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, među kojima i oni BergmanaAnderssonaMoodysoona i drugih autora koji su proslavili švedsku kinematografiju, ističe se u priopćenju.

Motovun Film Festival nagradom Maverick odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, a ove će godine ona biti uručena beogradskom redatelju Goranu Markoviću, autoru filmova “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Variola Vera”, “Deja Vu”, “Tito i ja”.

Marković je, ističu iz MFF-a, snimio pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada.

Za kratkometražni program festivala prijavljeno je 728 filmova iz 69 zemalja, od kojih će selektorica Inja Korać odabrati 25 za natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada Corto montonese.

Festival će i ove godine imati program zagrijavanja, i to prvi put u Bujama, gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade.

Motovunski filmski program krenut će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim dijelovima Hrvatske mogla vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu.

mšm

Foto: Screenshot