/Na daske Kerempuha stiže predstava ‘Tko tu koga? Zona pansiona’; osvrće se na politiku, afere, pandemiju…

Na daske Kerempuha stiže predstava ‘Tko tu koga? Zona pansiona’; osvrće se na politiku, afere, pandemiju…

Praizvedba predstave “Tko tu koga? Zona pansiona” Borne Vujčića u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović premijerno će se izvesti u subotu, 17. prosinca 2022. u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Predstava po novom dramskom tekstu Borne Vujčića “Tko tu koga? Zona pansiona” na satiričan se način osvrće na recentne događaje iz hrvatske društveno-političke stvarnosti. Kriza uzrokovana pandemijom, sve političke odluke vezane uz nju, kao i likovi superheroja kriznog stožera u koje smo svjesno i uzaludno vjerovali do njihova strelovitog pada u grotlo korupcijskih i drugih afera, u svojoj su se (stvarnosnoj) tragikomičnosti pokazali kao plodno tlo za suvremen dramski tekst te njegovu kazališnu inscenaciju.

Ona ovdje, pak, u svoj fokus stavlja jednako aktualnu temu silovitog demografskog pada u Republici Hrvatskoj kroz suprotstavljanje dvaju svjetova – onih koji zakone donose i onih koji su ih prisiljeni trpjeti.

Zbivanja u sferi političke vlasti u posljednjih 10-ak godina dovela su do poražavajućih brojki koje svjedoče o kontinuiranom iseljavanju mlađih generacija, ali i starijih, beskrajno isfrustriranih nemogućnošću ostvarivanja onog što bi se utopijsko-idealistički zvalo normalnim životom.

Je li moguće da politika doista mora iskvariti čovjeka ili pak u svoje redove prima samo one koji tu klicu već u sebi imaju? Kad ste posljednji put vjerovali vlasti? Kad ste posljednji put prisustvovali rađanju uvredljivo prozirnih floskula političke kampanje pa svejedno zaokružili ono ime koje vas je, u krajnjoj liniji, razočaralo? Na kraju krajeva, postoji li u suvremenom hrvatskom političkom kontekstu ikakav moralni ili općeljudski kompas ili je politika ipak sfera u kojoj čovjek neminovno mora naučiti igrati prljavo?

U predstavi igraju Mia Anočić Valentić, Borko Perić, Mirela Videk Hranjec, Ana Maras Harmander, Ornela Vištica, Damir Poljičak, Ines Bojanić, Vilim Matula, Josip Ledina i Karlo Mlinar.

Dramaturgiju potpisuju Tamara Damjanović i Dora Delbianco, scenografiju Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković, kostime Marita Ćopo, glazbu Katarina Ranković, scenski pokret Pravdan Devlahović, a majstor svjetla je Luka Matić.

mšm

Foto: promo